Ook 'gentech-light' blijft omstreden en 'niet nodig'

Genetische modificatie is niet eng. Althans, niet zo eng als de meeste mensen denken. Dat is de mening van boer Jasper Roubos uit het Noord-Hollandse Abbenes. "Het duurt nu tientallen jaren voordat je gewassen zoals aardappelen hebt doorontwikkeld tot een nieuw ras."

En dat is nergens voor nodig, vindt hij. Dus pleit hij ervoor dat universiteiten mee mogen experimenteren op dit gebied. "Daarmee kan je gewassen ook beter resistent maken tegen ziektes, zodat we minder hoeven te spuiten. Of ze kunnen beter tegen droogte."

Roubos is blij met het initiatief van minister Carola Schouten van Landbouw: ze wil experimenteren met een lichte vorm van genetische modificatie, de zogenoemde Crispr-Cas-methode. Daarbij worden gewassen snel verbeterd door zwakheden uit het dna te knippen.

Schouten zegt in een interview met de Volkskrant dat ze meer ruimte wil hebben om te experimenteren met deze vorm van genmodificatie. Dat kan nu bijna niet, omdat het Europese Hof van Justitie in juli besloot dat ook de light-methode onder de strenge regels voor genmodificatie valt.

Eigen keuze

Maar Greenpeace is niet enthousiast over Schoutens idee. Herman van Bekkem: "Crispr-Cas is net als de andere gentechnieken een manier om genetisch te manipuleren. Net als het Europees Hof vinden we dat daar een risico-beoordeling voor gedaan moet worden en dat er een etiket op moet zitten, zodat je een eigen keuze kan maken over dit soort producten."

Greenpeace vreest voor de niet-voorspelde effecten die een risico kunnen vormen voor voor mens en milieu. "Denk aan nieuwe allergenen die in dit soort gewassen zitten. Of een schadelijk effect voor het milieu, waardoor zo'n plant zich sneller gaat verspreiden bijvoorbeeld. Dat wil je graag uitsluiten."

Dat boeren minder hoeven te spuiten bij genetisch gemodificeerde gewassen, is volgens Van Bekkem onzin. "In de praktijk is het zelfs omgekeerd: er wordt méér gespoten. En in de gentechvrije veredeling worden er grote stappen gemaakt, juist in bestendige gewassen. Zoals aardappels die schimmelbestendig zijn. Gentech hebben we gewoon helemaal niet nodig."

Reportage: Schouten wil experimenteren met 'genmodificatie light'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl