Minister van Sport Philippe Muysters

Belgisch voetbalschandaal: Vlaamse minister wil snel maatregelen

Het Belgische fraude- en matchfixingschandaal breidt zich nog steeds verder uit: deze week werden een speler en een trainer opgepakt. De Vlaamse minister van Sport, Philippe Muysters, vindt het hoog tijd voor maatregelen. Hij pleit voor een 'code van goed gedrag' bij clubs.

"De stap die nu makkelijk gezet kan worden, is dat clubs zelf afspraken maken. Door bijvoorbeeld een maximum te stellen aan wat spelersmakelaars betaald krijgen, kunnen clubs de macht van de makelaars voor een deel breken", zegt Muysters. Volgens hem zijn de clubs bereid om maatregelen te nemen.

Een volgende stap is volgens hem wetgeving die de misstanden tegen kan gaan. De minister wil de problemen ook aankaarten bij zijn Europese collega's. "Want wellicht moeten er ook op Europees gebied maatregelen worden genomen die de macht van spelersmakelaars aan banden kunnen leggen."

Belgisch voetbalschandaal: Vlaamse minister wil snel maatregelen

Propere Handen

Het federaal parket in België heeft deze maand bijna twintig personen opgepakt in het kader van de fraudezaak die de naam 'Propere Handen' heeft gekregen, naar het Italiaanse anti-corruptie-onderzoek in de jaren 80, 'Mani Pulite'. In het onderzoek gaat de aandacht voornamelijk uit naar spelersmakelaars Mogi Bayat, die beschouwd wordt als de machtigste spelersmakelaar van België, en Dejan Veljkovic.

De twee zouden gesjoemeld hebben met spelerscontracten en constructies hebben opgezet waardoor ze maximaal profiteerden zonder dat extra commissies afgestaan hoefden te worden aan spelers, clubs of de overheid.

De Belgische Pro League, de organisator van de Belgische competitie, kondigde vorige week al een aantal maatregelen aan. Een daarvan is de aanstelling van een speciale commissie van drie experts, die aanbevelingen moet doen over regels met betrekking tot makelaars en licentievoorwaarden.

Volgens de voorzitter van de Pro League zal er onder meer gesproken moeten worden over maximumpercentages voor makelaars bij transfers. Ook de vergoedingen voor tussenpersonen moeten openbaar worden, zodat er geen onduidelijkheid meer kan bestaan over waar het geld naartoe gaat.

Clubs zijn steeds meer de speeltuin van miljardairs.

Professor ethiek, Ignaas Devisch

De Belgische professor filosofie en ethiek Ignaas Devisch twijfelt of de voetbalwereld kan veranderen en de problemen zelf kan oplossen. "Als ze daar echt toe in staat waren dan hadden ze dat allang gedaan. Maar dat is duidelijk niet het geval."

Er is volgens hem sprake van een cultuurprobleem, dat langzaam is gegroeid. "Als je het voetbal vergelijkt met twintig jaar geleden dan zie je dat de macht van geld steeds groter is geworden. Clubs zijn steeds meer de speeltuin van miljardairs. Het voetbal moet vooral hun portemonnee ten goede komen."

Hij vindt dat de minister de voetbalclubs steviger achter de broek moet zitten. "Maar niet hij alleen, er zijn meer betrokken ministers. Maar het is goed als Muysters het initiatief neemt en de boel aanstuurt."

Rotte appels

Devisch stelde acht jaar geleden een ethische code voor het voetbal op, maar daar werd niets mee gedaan. "Ik kreeg te horen dat het van tafel was geveegd, omdat de mensen er nog niet klaar voor waren. En dat is het laatste wat ik ervan heb gehoord. Dus het ligt nog steeds in mijn la."

Minister Muysters gaat ervan uit dat er volgend jaar nog steeds competitie wordt gespeeld in België. "Er zitten rotte appels tussen de clubs, laat ons die rotte appels eruit halen. En laten we ons dan weer concentreren op wat het belangrijkste is: het voetbal. Want wij zijn, net als de Nederlanders, zot van dat spelletje."

De fans van de Belgische club KV Mechelen zijn na de arrestatie van hun financieel-directeur vooral heel erg teleurgesteld. In totaal worden drie bestuurders verdacht van financieel gesjoemel en matchfixing. "We voelen ons bedrogen", zegt Christof Sluyts, trompettist in de fanfareband van de club. "Hebben we nou gewonnen omdat we goed hebben gespeeld? Of verloren omdat we geld hebben gekregen om te verliezen? Dat is nu onze twijfel."

'We voelen ons bedrogen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl