Nieuwsuur
ANP

Oud-Vestia topman Erik Staal heeft 2,2 miljoen euro weggesluisd uit een stichting die voor sociale huisvesting in Zuid-Afrika zou zorgen. Dit blijkt uit onderzoek door de nieuwe bestuurders van die stichting, Housing Association South Africa (HASA). Zij hebben voor dat bedrag beslag gelegd op onder meer Staals woningen in Nederland en op Bonaire.

Staal was geestelijk vader van de stichting, die in de jaren 90 werd opgericht en waar verschillende Nederlandse gemeenten en woningcorporaties geld in stortten. Hoewel de stichting ook daadwerkelijk voor nieuwe woningen voor arme Zuid-Afrikanen heeft gezorgd, blijkt nu dat Staal de subsidie ook gebruikte voor zijn eigen gewin.

Vliegtickets en een riante villa

Zo deed Staal alsof hij uit hoofde van HASA - waar hij de enige bestuurder was - voor de stichting een riante villa kocht voor 6,7 ton. Hij ontving daarvoor van HASA het aankoopbedrag, maar de villa bleef op zijn naam staan. Ook wordt vermoed dat hij de schikking die hij trof met Vestia vanwege dubieuze financiële constructies voor een groot deel met geld van stichting HASA betaalde. Ten slotte deed Staal voor 1 miljoen euro privé-uitgaven, onder andere voor vliegtickets en telefoonkosten, met geld van de stichting.

De nieuwe bestuurders van de stichting, Willem van Nielen en Aarnout de Bruijne, hebben Staal diverse malen gesommeerd om de bedragen terug te betalen aan stichting HASA. Nu Staal daar geen gehoor aan geeft, is er beslag gelegd op de bezittingen van de oud-topman. Naast de villa in Zuid-Afrika heeft hij ook nog een woning in Nederland en een huis op Bonaire.

De advocaat van Staal laat weten dat hij vanavond niet wil reageren.

Dit is misschien nog wel een tandje erger dan dat bij Vestia.

Oud PVV-parlementariër Roland van Vliet

Oud PVV-parlementariër Roland van Vliet, die voorzitter was van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties, ondervroeg Erik Staal in 2014 al over de Zuid-Afrikaanse stichting. "Stichting HASA kwam bovendrijven als weer zo'n schimmig project waar vooral heel veel geld naar toe ging zonder dat er echt toezicht was georganiseerd. Dat was ook bij Vestia het probleem en dat was hier ook weer het probleem. Dus Staal zat aan de knoppen, hij was de baas en er was geen toezicht of er zaten vriendjes in het toezicht."

Van Vliet is blij dat de nieuwe bestuurders van de stichting actie ondernemen. "Ik vind het verschrikkelijk, want ook dit is geld dat was bedoeld voor publieke voorzieningen zoals sociale woningbouw. Als hier sprake is van zoveel geld dat rechtstreeks in zijn zak verdween, is dat misschien nog wel een tandje erger dan bij Vestia."

Erik Staal stak miljoenen van sociale woningstichting in eigen zak

STER reclame