Aangepast

"Geen meltdown in kerncentrale Fukishima"

Volgens het Internationaal Atoomagentschap IAEA zijn de kernreactoren in de Japanse kerncentrale Fukishima niet aan het smelten, in tegenstelling tot eerdere berichten.

Meltdown

Eerder vandaag waren er berichten dat de situatie ernstig uit de hand liep; door het gebrek aan koelwater zou de kans op een meltdown groter zijn geworden. Zo kon de derde reactor op rij niet meer gekoeld worden. De reactorkern van reactor nummer 2 stond vandaag voor de tweede keer droog, waardoor de kans groot is dat er een lek ontstaat. Als de splijtstofstaven zonder water en dus koeling raken gaan ze smelten. Daardoor kan uiteindelijk radioactief materiaal vrijkomen.

Volgens het hoofd van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, Yukiya Amano zijn de stalen behuizingen van de reactor nog intact.Verder zei Amano dat het lekken van radioactieve straling tot dusver beperkt blijft.

Lees ook de berichtgeving van uur tot uur: live-blog NOS.

Explosie

Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) was er een grote explosie bij een andere reactor, waarbij elf mensen gewond raakten; er kwam volgens de eigenaar van de centrales geen straling vrij. Maar een Amerikaans vliegdekschip dat in de buurt ligt, heeft wel verhoogde radio-activiteit gemeten en is wat verder uit de kust gevaren.

Dit weekend waren er al grote problemen met een reactor van de centrale Fukushima, na de enorme natuurramp van afgelopen vrijdag.

Internationaal Atoomagentschap

Japan heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) gevraagd een team deskundigen te sturen voor de aanpak van de nucleaire problemen. Dat heeft de topman van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de Japanner Yukiya Amano, maandag gezegd.

Schaarste

Vier dagen na de verwoestende aardbeving en tsunami in Japan zitten nog steeds miljoenen mensen zonder stroom en drinkwater; ook voedsel begint schaars te worden. Vandaag is men begonnen om delen van Tokyo tijdelijk af te sluiten van electriciteit, om zo energie te besparen.

De temperatuur daalt in dit jaargetijde 's nachts tot rond het vriespunt. Er zijn de laatste dagen ruim 170 naschokken gemeten, waaronder een aantal zware; alleen vandaag waren er al zo'n veertig kleinere bevingen. De naschokken bemoeilijken de hulpverlening. Experts schatten de kans dat voor woensdag een tweede zware aardbeving voordoet op 70 procent.

Economie

Ondertussen openen in de minder zwaar getroffen gebieden bedrijven hun deuren weer. De economische schade als gevolg van de aardbeving bedraagt volgens de Zwitserse bank Credit Suisse zo'n 130 miljard euro. Dat zou zo'n veertig procent minder zijn dan bij de grote aardbeving in Kobe in 1995. De Nikkei-index sloot vannacht zes procent lager, en dook onder de 10.000 punten. Autofabrikant Toyota houdt de deuren de komende dagen gesloten.

Speurhonden

Een aantal Nederlandse reddingsteams met speurhonden vertrekt woensdag naar Japan om te helpen met het opsporen van slachtoffers onder het puin. Ze zouden oorspronkelijk vandaag al vertrekken maar de situatie rond de kerncentrales is nog te onduidelijk, aldus stichting Signi Zoekhonden.

Vanavond in Nieuwsuur uitgebreid aandacht voor de gevolgen van de ramp in Japan. Verslaggevers Ellen Brans en Mirjam Bartelsman zijn in het getroffen gebied en doen verslag. In de studio reageren cultuurfilosoof Karim Bennamar en Ronald Schram, onderzoeker bij de onderzoeksreactor in Petten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail één van de makers, Ad van Oosten: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl