Zes van de zeven terreurverdachten die vorige maand werden opgepakt, blijven nog drie maanden langer vastzitten. Van de zevende is de voorlopige hechtenis met anderhalve maand verlengd. De mannen worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag. Volgens de landelijke recherche ging het om de meest serieuze aanslagplannen in Nederland tot nu toe.
Nieuwsuur wist nieuwe informatie boven tafel te halen over de zeven mannen die mogelijk van plan waren een aanslag te plegen. Samen met de al bestaande informatie levert het een duidelijk beeld op wie de Nederlandse terreurverdachten zijn.
De mannen wilden volgens het OM vermoedelijk machinegeweren en bomvesten gebruiken bij de aanslag. Op een andere plaats zouden de verdachten een autobom willen laten ontploffen. Bij huiszoekingen werd een grote hoeveelheid grondstoffen voor explosieven gevonden.
De zeven verdachten woonden tot 2017 allemaal in Arnhem en directe omgeving. Daarna zijn drie van hen verhuisd naar Rotterdam en Vlaardingen. Volgens Arnhem waren allen in beeld bij de gemeente, zes van de zeven verdachten al langer dan een jaar.
Hieronder zetten we de zeven mannen die volgens het OM een grote terroristische aanslag in Nederland wilden plegen, op een rij:
Justitie kwam de groep op het spoor na een tip van de AIVD over Hardi N., die volgens het OM de spil was in het netwerk. N. uit Arnhem is de zoon van Koerdisch-Iraakse ouders. Hij werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld voor een uitreispoging naar Syrië en het financieren van jihadstrijders. Tot zijn eerste arrestatie werkte hij als vreemdelingenbewaarder bij justitie.
Waïl el A. is 21 jaar en verhuisde rond deze zomer vanuit Arnhem naar Rotterdam. Eerder probeerde hij samen met een van de andere verdachten, Nadeem S., in 2015 af te reizen naar Syrië. Dat mislukte: ze werden opgepakt bij de Turkse grens. Hij kreeg daarvoor twee jaar cel.
Vorig jaar nog werd Waïl el A. nog opgepakt toen hij als grondwerker aan de slag ging op vliegbasis Volkel. Toen de marechaussee hem foto's zag maken en vond dat hij zich verdacht gedroeg, werd zijn naam nagetrokken.
De 26-jarige Nadeem S. woonde in Arnhem en heeft een Afghaanse achtergrond. Hij deed eerder ook een poging tot uitreizen. Hij stuurde in 2015 vanuit de gevangenis een brief aan Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Hij noemt zichzelf Abu Dujana Khorasani.
Morad M. is 21 jaar oud en het halfbroertje van Abdelkarim el A., een bekende jihadist die bekend staat als 'de dreigjihadi'. Hij deed vlak voor zijn aanhouding nog een poging om zijn PlayStation en iMac op Marktplaats te verkopen. Morad woonde sinds deze zomer met vrouw en kind in Vlaardingen.
De 21-jarige Nabil B. verhuisde afgelopen zomer vanuit Arnhem naar Rotterdam en woonde 200 meter bij Waïl el A. vandaan. Dat blijkt uit vertrouwelijke informatie die de NOS in handen heeft.
Amir B. is de jongste van de groep: 18 jaar. Zijn moeder is ervan overtuigd dat hij beïnvloed is door oudere jongens bij de moskee in Arnhem-Noord: "Hij zocht God, maar vond de duivel". Eerder voetbalde hij nog wel, maar daar is hij enige tijd geleden mee opgehouden. Zijn moeder zegt dat hij teleurgesteld geraakt is op school.
Verraden door eigen zoon en broer
Shevan A. is eind 20 en woonde in Huissen, vlak bij Arnhem. Zijn familie had niet in de gaten gehad dat hij mogelijk geradicaliseerd is en kan het bijna niet geloven. Volgens zijn moeder en zijn broer had hij een leuke baan en zou hij binnenkort een eigen appartement betrekken.
Verslaggever Matthijs Holtrop werkt als freelancer voor Omroep Gelderland en sprak een dag na de aanhouding met de familie van de jongen in Huissen. Hij trof ze naar eigen zeggen ontredderd aan. "Ze waren geschokt en voelden zich verraden. Ze hadden het idee niet te weten wie hun zoon en broer was."
Volgens Holtrop stond A. bekend als hulpvaardig, als een familieman. "Hij was een graag geziene gast. Ook zijn familie staat bekend als lief en vriendelijk, als ik de buurtbewoners mag geloven. De buurt is door het nieuws van de aanhouding van de jongen natuurlijk wel geschokt."
De kinderen in het gezin hadden het op het oog goed voor elkaar.
De verslaggever vertelt dat de vader van de jongen in het verleden nog met de Peshmerga tegen IS heeft gevochten. "Die zegt juist: ik ben Nederland ontzettend dankbaar voor alles wat mij is geboden en dat gebeurt dit. Die jongens hebben mijn land en mijn familie verraden."
De twee ouders werkten niet, maar de kinderen hadden allemaal een goede baan, zegt Holtrop. "Die hebben het, op het oog, allemaal goed voor elkaar. Ook de verdachte: die had een leuke baan, vrienden, een vriendinnetje, hij deed ook aan zaalvoetbal. Alles leek dus in orde."
A. had wel een baard laten groeien en daar is volgens het gezin ook over gesproken. "Over de boodschap die van die baard uitging, over familiewaarden. Tegelijkertijd hebben ze hem ook de vrijheid gegeven om zijn eigen geloof te kiezen. Niet wetende dat dat tot radicalisering kon leiden."