'Mannen staan tijdens het uitgaan als groepjes hyena’s om vrouwen heen'

  • Yfke Nijland en Yvonne Roerdink

  • Yfke Nijland en Yvonne Roerdink

Een grote meerderheid van de vrouwen ervaart seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitgaan in Rotterdam. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van die gemeente, naar seksueel geweld dat plaatsvond in de afgelopen twaalf maanden. Het grootste deel van de incidenten gebeurt buiten op straat.

Aanleiding voor het onderzoek waren meldingen van elf vrouwen die binnenkwamen bij de politie in de afgelopen jaren. Al deze vrouwen werden tijdens het uitgaan in Rotterdam gedrogeerd en daarna meegenomen naar een hotel of woning. Daar zijn ze verkracht of aangerand.

Boos

Nieuwsuur gaat mee stappen met Sulaika en haar nichtje Kristel. Tijdens het uitgaan hebben ze last van jongens die over hun grenzen gaan. "Ze proberen achter je te staan en willen met je dansen, terwijl je dat niet wil", zegt Kristel. "Als je wegloopt worden ze boos. Dat is eigenlijk een beetje normaal. Het is niet onveilig, maar het is gewoon niet prettig."

Ook wordt ze nageroepen als ze langs een groep jongens loopt. "Ze zeggen: 'hé lekker ding', en als je niet reageert ben je een hoer. Je kan niets doen, ze zijn toch wel met meer."

'Als ze naar je roepen en je reageert niet, dan ben je een hoer'

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam maakt zich ernstig zorgen over seksueel geweld in het uitgaansleven. Ze is blij dat er eindelijk een onderzoek is gedaan. "Je kan het voelen en constateren, maar vaak heb je een onderbouwing nodig om tot maatregelen te komen."

Zelf ging ze ook de straat op, samen met de politie. "Dan zie je dat jonge meiden de kroeg uit lopen en mannen als groepjes hyena's om de vrouwen heen gaan staan."

Als ik iets korts aan heb, doe ik een lange jas eroverheen.

Kristel

Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de vrouwelijke bezoekers de afgelopen twaalf maanden last heeft gehad van seksueel geweld. 90 procent past daarom haar gedrag aan. Zo ook Kristel, zij loopt liever niet met hakken op straat.

"Dat lokt meer reacties uit. Als we bij de deur van de club aankomen, doen we onze hakken aan en lopen we naar binnen. Als ik iets korts aan heb, doe ik een lange jas eroverheen. Dan valt het minder op. Ik probeer niet te uitdagend gekleed te gaan."

De helft van de ondervraagden durft in de avond niet naar bepaalde plekken te gaan. Uit de gesprekken met professionals, zoals politieagenten en clubeigenaren, blijkt dat slachtoffers van ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag vaak alleen zijn en kwetsbaar zijn door alcohol, drugsgebruik, emotionele problemen, of een combinatie hiervan.

Normaal

Toch lijkt het seksueel grensoverschrijdende gedrag weinig invloed te hebben op het veiligheidsgevoel van het uitgaanspubliek. Een deel van de respondenten ziet dat gedrag als iets wat 'normaal' is. Slechts 14 procent van de vrouwen meldt seksuele intimidatie.

Tanya Hoogwerf verbaast zich hierover. "Blijkbaar is het normaal geworden. Je hoort ook meisjes vragen of het er niet een beetje bij hoort. Nee, het hoort er niet bij!"

Kristel en Sulaika doen er alles aan om gevaarlijke situaties te vermijden. "Je bent wel meer alert op je drankje. En als ik naar huis ga, probeer ik dat zo snel en veilig mogelijk te doen. Als je wordt aangesproken, loop je snel door. Meisjes moeten echt opletten, jongens doen gewoon hun ding."

Seksuele intimidatie in het Rotterdamse uitgaansleven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl