Aangepast

Noodtoestand bij kerncentrale

Japan heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de kerncentrale in de plaats Onagawa ten noorden van Tokio, omdat er buitensporig veel straling zou vrijkomen.

Het gaat om het laagste alarmniveau, aldus het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).

De Japanse autoriteiten onderzoeken waar de straling precies lekt. Volgens de Japanse nucleaire waakhond zijn er geen problemen met het koelproces in de drie reactors van de kerncentrale en zou de toegenomen radioactiviteit in het gebied te wijten zijn aan lekkende straling uit een nabijgelegen reactor.

Ook in de nabijgelegen kerncentrale Fukushima I zijn grote problemen. Daar worden twee reactoren gekoeld met zeewater om oververhitting te voorkomen, bij een derde worden daarvoor voorbereidingen getroffen om te voorkomen dat er een explosie plaatsvindt.

Lees hier het laatste nieuws van uur tot uur en/of bekijk het dossier Japan na de tsunami.

Tienduizend doden

Alleen al in de prefectuur Miyagi zijn zeker tienduizend mensen omgekomen. Dat meldt de politie in die regio vandaag. Het officiële dodental staat momenteel op 801.

Daarnaast zijn volgens de bevestigde cijfers 678 mensen vermist en 1570 gewond door de ramp die zich vrijdag voltrok. Verwacht wordt echter dat dit aantal nog veel verder op zal lopen.

Gered

Sinds de aardbeving en de tsunami hebben Japanse reddingsdiensten meer dan 12.000 mensen gered. Meer dan 50.000 militaire hulpverleners zijn actief en dat aantal zal worden verdubbeld. Daarnaast zijn tweeduizend politieagenten, elfhonderd brandweerunits en tweehonderd medische teams op de been.

Voedsel

De overheid probeert voedsel, water en dekens naar de rampgebieden te sturen. Dat gaat moeilijk over de weg, zodat de voorraden via de lucht en over zee worden getransporteerd.

Zuinig

De Japanse premier Naoto Kan heeft vandaag opgeroepen zuinig te doen met elektriciteit. Er dreigt een energietekort tijdens de nasleep van de zware aardbeving en verwoestende tsunami.

In hoofdstad Tokio zal de stroom preventief op bepaalde tijden van de dag worden afgesloten. Kan vreest economische schade als de stroom grootschalig uitvalt in het land. Daarom moet de beschikbare energievoorraad met een rotatiesysteem worden verdeeld. Ook is Rusland om hulp gevraagd.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlanders af te reizen naar de gebieden in Japan die zijn getroffen door de aardbeving, als die reizen niet 'essentieel' zijn. Het departement wijst er onder meer op dat de situatie bij de Fukushima-kernreactoren sterk wisselt, omdat 'de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen'. De omstandigheden bij de kerncentrales worden door de autoriteiten in Japan nog precair genoemd.

In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws vanuit Sendai van Nieuwsuur-verslaggever Ellen Brans (Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl