Wetsvoorstel: Opvangcentra mogen niet-ingeënte kinderen voortaan weigeren

Ingeënt, of niet-ingeënt? Dat is de vraag die veel ouders hebben als ze naar ándere kinderen in het kinderdagverblijf kijken. Want steeds minder ouders laten hun kind inenten. Vandaag komt de politiek met een antwoord: kinderdagverblijven mogen niet-ingeënte kinderen voortaan weigeren.

Dat staat in een wetsvoorstel van D66 dat vandaag is ingediend en dat kan rekenen op een Kamermeerderheid. "Zo kunnen ouders die hun kinderen wel willen inenten hun baby's en peuters met een gerust hart naar de opvang brengen", zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers.

Veel ziektes zijn uit beeld geraakt, waardoor de ernst ervan gemakkelijk onderschat wordt. Zijn wetsvoorstel is volgens Raemakers een snelle en haalbare manier om iets te doen tegen de anti-vaxx-trend. "Het zorgt ook voor bewustwording onder ouders, zodat duidelijk is hoe de politiek er tegenover staat en hoe belangrijk vaccineren is."

Halve sekte

Maar Roland Pierik, rechtsfilosoof aan de UvA en lid van de vaccinatiecommissie van de Gezondheidsraad is er alles behalve over te spreken en vindt het voorstel halfslachtig. Hij is voor verplichte vaccinatie voor alle kinderen op kinderdagverblijven.

"Een heel slecht idee. Er zal een tweedeling ontstaan tussen kinderdagverblijven waar wel gevaccineerd wordt en eentje waar alle anti-vaxxers bij elkaar zitten. Heel problematisch", vindt hij.

"Ik ben redelijk bekend met de anti-vaxx, dat is een halve sekte. Dat gaat komen. Ook al gaat het onbewust: als vijf kinderdagverblijven vaccinatie verplichten en een zesde niet, dan vinden die ouders die opvang wel." Ook ziet hij een maatschappelijk probleem. "De politiek moet dit oplossen en niet de kinderdagverblijven. Met dit plan leg je het probleem bij de opvang neer."

Debat: Opvangcentra mogen niet ingeënte kinderen voortaan weigeren

Ondergrens

Het plan om kinderdagverblijven de keus te laten of ze kinderen weigeren die niet deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma volgt op de onrust van deze zomer als blijkt dat de vaccinatiegraad in Nederland is gedaald van 95 naar 90,2 procent. Artsen en deskundigen maken zich zorgen over deze trend omdat 95 procent wordt gezien als de ondergrens om bijvoorbeeld een nieuwe mazelenuitbraak te voorkomen.

Een gynaecoloog uit Uden lanceert de twitter-hashtag #ikvaccineer. Het levert duizenden reacties op, van voor- en tegenstanders uit binnen- en buitenland.

En ook de politiek bemoeit zich ermee. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff pleit voor een vaccinatieplicht als in Nederland steeds meer ouders weigeren hun kind in te enten tegen dodelijke ziekten. Dijkhoff is boos op het groeiende aantal ouders dat op basis van niet-wetenschappelijke argumenten besluit hun kind de vrijwillige preventie tegen ernstige ziekten, zoals mazelen, te onthouden.

"Er zijn heel veel ouders die verhalen horen en onzeker worden en denken: de graad is toch hoog genoeg dus ik hoef het niet te doen. Dat is de groep die we moeten bereiken", zegt Pierik. "Die ouders worden geconfronteerd als het binnen de kinderopvang overal verplicht is. Dan bereik je dus die kwetsbare groep."

Maar zover wil Raemakers niet gaan. "We denken dat dit voorstel gaat werken omdat het een gedragsverandering gaat veroorzaken bij ouders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl