Een van de kassen van Canopy Growth

Canadese wiet is nog niet legaal, maar nu al booming

Canopy Growth is de grootste geregistreerde cannabisproducent ter wereld, met broeikassen zo groot als 24 voetbalvelden bij elkaar. Het is een van de Canadese bedrijven die zich hebben gestort op de straks legale drugsindustrie daar. "Wij groeien enorm snel", vertelt Hillary Black van Canopy Growth. Het bedrijf heeft net een investering van 5 miljard dollar binnengehaald.

Volgens Black voelt het bedrijf een grote verantwoordelijkheid. "Om dit te kunnen laten slagen, moeten we voor voldoende aanbod zorgen. We hebben onze productiecapaciteit flink verhoogd om ervoor te zorgen dat er genoeg cannabis verkrijgbaar is op de dag dat het officieel legaal wordt."

Cannabis in Canada: het wordt dus big business. Medicinaal gebruik is sinds 2001 al toegestaan, maar op 17 oktober wordt ook het kweken en recreatief gebruik ervan legaal. En daarmee komt de Canadese regering een belangrijke verkiezingsbelofte na. De stap wordt ook in de rest van de wereld met grote belangstelling gevolgd.

'We hadden gelijk'

"Dit is een mijlpaal. Andere landen kijken naar ons en zeggen: zij legaliseren het, laten wij dat ook doen", zegt wietactivist Dana Larsen. Hij runt een van de oudste gedoogwinkels in het Candese Vancouver. Na jarenlang opereren in de schaduw, ziet hij nu licht aan het einde van de tunnel.

"Het is een morele overwinning dat we nu kunnen zeggen dat we altijd al gelijk hadden. En het is een politieke overwinning omdat we in Canada nooit eerder zo'n verandering in de wet hebben gehad op dit gebied. Want zonder de criminalisering gaat een groot deel van het stigma weg."

"Wij hebben ook al contact met Nederland"

De Canadese regering hoopt dat ze hiermee de criminele sector buitenspel zet, en gebruikers een veilig en gecontroleerd product biedt. Maar wie garandeert dat straks niet ook de jeugd ermee aan de haal gaat? Marilyn Gladu, de schaduwminister van Volksgezondheid, ziet juist daar problemen ontstaan.

"We zijn tegen dit regeringsbesluit omdat volgens deze wetgeving 12- tot 17-jarigen tot 5 gram marihuana in bezit mogen hebben. Dat lijkt me de verkeerde boodschap", zegt Gladu. Ook wijst ze op psychische problemen die volgens haar kunnen ontstaan door het gebruik van cannabis.

Wil Canada echt bekendstaan als 's werelds grootste drugsdealer?

Marilyn Gladu, schaduwminister Volksgezondheid

Black van Canopy Growth spreekt juist tegen dat cannabis dat soort problemen veroorzaakt. Volgens haar is cannabis niet lichamelijk verslavend. "Je kunt ervan afhankelijk worden, maar het is niet verslavend zoals andere drugs. Sommigen denken ten onrechte dat je een overdosis cannabis kunt nemen."

Gladu beroept zich op onderzoek van de Canadian Medical Association. "Dat zijn de feiten." Ze vindt de hele kwestie überhaupt hypocriet. "De overheid geeft 80 miljoen dollar uit om mensen te laten stoppen met roken. En nu besteedt ze 800 miljoen om mensen te laten beginnen met het roken van marihuana."

Samenwerken met elf andere landen

"Wil Canada echt bekendstaan als 's werelds grootste drugsdealer? Want deze regering lijkt daarop aan te sturen", zegt Gladu. Maar de cannabisindustrie en de staat laten zich niet afremmen. Aandelen van beursgenoteerde cannabisbedrijven als Canopy Growth schieten omhoog in de aanloop naar 17 oktober. Banken lijken om en miljardeninvesteringen stromen binnen.

En de Canadese ambities reiken verder dan de landsgrenzen. Black: "We werken nu met elf andere landen samen. Aan sommige gaan we exporteren, in andere landen gaan we produceren. Het gaat onder andere om Denemarken, Tsjechië, Spanje en Duitsland."

Black beaamt dat Canopy Growth ook in Nederland voet aan de grond zou willen krijgen. "We zouden graag met de Nederlandse overheid willen samenwerken en onze innovaties en kennis delen. Zodra zij er klaar voor zijn."

'We vissen achter het net in Nederland'
Reportage: Canadese cannabis is nu al big business

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl