Amsterdamse politici zijn niet blij met de "lakse houding" van verhuursite Airbnb. Bijvoorbeeld het gemak waarmee sociale huurwoningen verhuurd kunnen worden, terwijl dat verboden is. AT5 toonde in een documentaire aan dat binnen 12 uur in totaal 18 overnachtingen binnen werden gesleept. Daarmee werd met een woning met een maandhuur van minder dan 710 euro, ruim 1500 euro verdiend.
Ook blijkt dat er weer een flinke groei zit in het aantal aangeboden woningen op Airbnb. "Er zijn echt wel extra maatregelen nodig om het ontwrichtend effect wat het heeft op onze stad, te voorkomen", vindt de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen). Zijn geduld met Airbnb raakt op.
180 Dagen
Airbnb doet weinig aan het toezicht op gemaakte afspraken en de regels zijn makkelijk te omzeilen. Zo zijn er huizen en boten die onder verschillende namen op Airbnb staan. Met dezelfde foto's, dezelfde beschrijving en dezelfde prijs. De locatie is op die manier drie keer het toegestane aantal dagen te verhuren: 180 dagen. In plaats van de maximaal toegestane 60 dagen per jaar.
"Op alle afspraakpunten laten ze ons zitten. Tot 1 januari hebben we afspraken met Airbnb, maar op deze manier willen we niet verlengen", zegt Ivens, die vindt dat de gemeente Amsterdam niet veel verder komt met Airbnb. De stad denkt daarom na over de inzet van andere middelen.
"Maximaal 30 dagen en een vergunningstelsel voor bed&breakfasts (niet het hele huis maar een gedeelte verhuren). Daar is het College het mee eens en dat komt er als het goed is in 2019. Ook denkt de wethouder over een verbod voor verhuur via Airbnb in bepaalde wijken. "Het College is voor, maar de vraag is of het juridisch kan."
Website uit de lucht
Ivens kijkt met interesse naar andere steden. "Amerikaanse steden eisen data van Airbnb. Dat kunnen wij niet doen in het kader van privacy. In China kunnen ze een website uit de lucht halen, dat kan bij ons niet. Wij hebben te maken met Europese regels."
Amsterdam legde vorig jaar voor 4,2 miljoen euro aan boetes op aan verhuurders die de regels overtraden. Ivens: "Maar we hebben te weinig mankracht voor de handhaving. Het is een enorme operatie."