Aangepast

Onduidelijkheid rond kerncentrale

Volg hier live de ontwikkelingen in Japan.

Boven de kerncentrale Fukushima I hing rond 09.00 uur (Nederlandse tijd) een witte rookwolk. Later vond er een explosie plaats. Enkele medewerkers van de kerncentrale zouden door de ontploffing gewond zijn geraakt. Een deel van het gebouw is ingestort.

De Japanse autoriteiten hebben inmiddels het evacuatiegebied rond kerncentrale Fukushima uitgebreid. Moesten mensen eerst in een cirkel van 10 kilometer rond de nucleaire installatie vertrekken, nu is dat een cirkel van 20 kilometer.

Stralingsniveau

Het stralingsniveau rond de kerncentrale in Fukushima is, aldus de Japanse autoriteiten, weer aan het dalen.

Meltdown

De kerncentrale werd na de aardbeving automatisch stilgelegd, maar de dieselgenerator die voor de koeling van de reactoren had moeten zorgen werd vernield door de tsunami. De reactoren dreigen daarom oververhit te raken. Een lid van een Japanse veiligheidscommssie waarschuwde eerder vandaag al voor een meltdown.

Reddingsoperatie

Japan heeft 50.000 militairen en andere reddingswerkers gemobiliseerd voor een gigantische reddings- en hersteloperatie. Elk onderdeel van het Japanse leger is ingezet voor de grootschalige actie.

Speurhonden

Vier medewerkers en vier speurhonden van de stichting Signi Speurhonden vertrekken maandag naar Japan om mee te werken aan het zoeken naar overlevenden van de aardbeving en tsunami. Het speurteam blijft tien dagen in Japan.

Doden en vermisten

Het is nog onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen bij de aardbeving en de tsunami in Japan, gisteren. Officieel staat het dodental op 599, maar volgens Japanse media zijn er alleen al bij de stad Sendai meer dan tweehonderd lichamen geteld.

Schuilplaatsen

Ruim 215.000 mensen verblijven vandaag in noodschuilplaatsen. Velen hiervan komen uit de provincie Fukushima, waar de twee kerncentrales staan die radioactieve stoom lekken. Ongeveer 100.000 mensen uit het geëvacueerde gebied zochten hun toevlucht in de schuilplaatsen.

Naschokken

Tientallen naschokken, die volgen op de zware aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, blijven Japan teisteren. Vanochtend werd de stad Sendai zelfs opgeschrikt door een schok met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Deze naschok vond opnieuw plaats voor de kust, maar was te zwak om een tsunami te veroorzaken.

In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws van Nieuwsuur-verslaggver Ellen Brans vanuit Sendai.

In Nieuwsuuur een gesprek met CotohTakeshi van wie de hele familie in het getroffen gebied woont. Hij heeft eindelijk contact met zijn familie gehad. En een gesprek met Ronald Schram, manager bij de onderzoeksreactor in Petten over de ontwikkelingen in de Japanse kerncentrale.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Camela Buys (Camelea.Buys@Nieuwsuur.nl), Willem Lust (Willem.Lust@Nieuwsuur.nl), of Ellen Brans (Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl).

Familie en vrienden van Nederlanders in Sendai en omgeving kunnen voor meer informatie bellen met het ministerie van Buitenlandse Zaken: 070-3487770.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl