Bergeendjes verlaten het konijnenhol waarin ze geboren zijn, samen met hun moeder

'Door films als WAD ontdekken we hoe geweldig de Nederlandse natuur is'

Vijf jaar is eraan gewerkt: de eerste bioscoopfilm over het Waddengebied. Duizenden uren hebben de makers in de duinen, op zandplaten en op het strand doorgebracht. Volgens kenners kunnen de Nederlandse natuurfilms zich tegenwoordig met internationale topdocumentaires meten.

Ruben Smit is dé man achter de film WAD. Vijf jaar geleden wist hij met De Nieuwe Wildernis, over de Oostvaardersplassen, 800.000 bezoekers naar de bioscoop te trekken. Inmiddels kent hij alle geheimen van het Wad. "Ik ben ecoloog en verhalenverteller. En ik wilde het verhaal van het Waddengebied vertellen."

Hij is erg trots op de beelden die zijn gemaakt. "Sommige dingen zijn nog niet eerder vastgelegd. Denk aan de geboorte van een gewone zeehond, het uitkomen van bergeendjes of het onderwaterleven. Maar we hebben ook het Noorderlicht en zeevonk gefilmd. Ook mensen die het gebied goed kennen zullen denk ik verrast zijn."

Ruben Smit maakte de film over het Waddengebied

Sinds de vorige film van Smit zijn de Nederlandse natuurfilms volwassen geworden. Ze kunnen zich meten met de bekende natuurdocumentaires van de BBC, vindt natuurschrijver en recensent Kester Freriks. "Door deze films ontdekken we hoe geweldig de Nederlandse natuur is, daarmee heeft het succes te maken."

Wil je de wildernis ontdekken, dan hoef je niet per se naar het buitenland. "Het kan bij wijze van spreken in je eigen achtertuin, bij de Oostvaardersplassen of in de Waddenzee. Daar kun je ontdekken dat er in Nederland een fantastische en rijkgeschakeerde natuur te vinden is", zegt Freriks.

Volgens hem is de kracht van Smit dat hij de natuur toont in haar volledige samenhang. "Hij zoekt juist naar kleinere dieren in het land, die we kunnen herkennen. Dat maakt zijn films ook dat je denkt: ik had het zelf kunnen ontdekken. Alleen nu heeft Ruben Smit het voor mij gedaan."

Eerste film over het Waddengebied geeft bijzonder inkijkje

De onbekende kant van de Wadden

In de film, die op 1 oktober in première gaat, is een speciale rol weggelegd voor het onzichtbare leven van de Wadden: micro-organismen. Die zijn niet met het blote oog te zien, maar wel heel erg belangrijk voor het gehele ecosysteem. Microfotograaf Wim van Egmond brengt ze in beeld.

In deze online special nemen we je mee naar de micro-wereld van Van Egmond. Bekijk zijn foto's en zie hoe hij te werk gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl