Monumentje voor Tanja Groen

Doorbraak rond Nicky Verstappen, maar nog 1500 andere zaken onopgelost

Dat er na twintig jaar een doorbraak is in de zaak van Nicky Verstappen maakt Corrie Groen toch een klein beetje hoopvol. Haar dochter Tanja verdween 25 jaar geleden. Sindsdien ontbreekt elk spoor. "Wij hebben niks in handen dus als er zoiets gebeurt, dan zet dat je toch aan het denken."

Vandaag maakte de politie bekend dat er een verdachte in beeld is in de zaak-Verstappen door het dna-verwantschapsonderzoek. "Zoiets zou bij ons niet te doen zijn, want er is niks gevonden van Tanja. Dus ook niets waar dna op zou kunnen zitten", zegt Groen. "Er is geen enkel spoor. Ze is weggefietst en toen verdwenen."

De 18-jarige Tanja verdween in 1993 toen ze van een feestje in Maastricht naar haar kamer in het nabijgelegen Gronsveld fietste. Daar kwam ze nooit aan. De zoekacties die sindsdien plaatsvonden, hebben nooit iets opgeleverd. "Wij kunnen nog steeds niet begrijpen hoe ze zomaar is verdwenen."

De zaak van Tanja valt al jarenlang onder een coldcaseteam. Volgens Groen hebben zij en haar man Adrie goed contact met het team. "Als we vragen hebben, kunnen we bellen. Wij verwijten het team niet dat er geen duidelijkheid is gekomen. Al wordt het wel steeds moeilijker dat ze niets hebben."

Grootte en inzet van team verschilt erg

In totaal zijn er in Nederland 1500 cold cases: ernstige zaken die nog niet zijn opgelost. Per politie-eenheid is er een apart coldcaseteam ingericht dat zich met die zaken bezighoudt. Maar criminologen Jasper van der Kemp (VU Amsterdam) en Ilse van Leiden (Bureau Beke) vinden dat de capaciteit te beperkt is.

"Alleen in grote steden als Amsterdam en Rotterdam is er grote capaciteit, verder is het beperkt. De grootte en de inzet van een team varieert heel erg per eenheid", zegt Van der Kemp. "Er zijn dus veel regionale verschillen en dat zou niet mogen. Dat is een vorm van rechtsongelijkheid", vult Van Leiden aan.

Ze vertelt dat elk team minimaal drie vaste krachten moet hebben. Die zouden zich fulltime met cold cases moeten bezighouden, maar in de praktijk is dat vaak anders, zegt Van Leiden. "Stel dat er een moord is gepleegd en de mankracht beperkt is, waar ga je dan op inzetten? Die cold case ligt er morgen ook nog."

Wat er vandaag is gebeurd rond Nicky Verstappen voelt toch als een stapje verder. Zeg nooit, nooit.

Corrie Groen, moeder vermiste Tanja

Maar volgens Van der Kemp is het probleem breder dan alleen capaciteit. "Er is weinig zicht op waarom een cold case, een cold case is. Is het nou vastgelopen omdat alles al is geprobeerd of is het onderzoek gestopt vanwege een gebrek aan tijd en mankracht? Bovendien is er vaak niet goed bijgehouden wat er allemaal al is uitgezocht."

Toch denkt Van Leiden dat meer mankracht en ook meer samenwerking op landelijk gebied, kan leiden tot het oplossen van meer zaken. "Uit onderzoek dat wij in 2006 hebben gedaan, bleek dat bij serieuze aanpak een op de drie zaken alsnog kan worden opgehelderd. Met alle nieuwe technieken en inzichten van nu, zouden dat er nog wel meer kunnen zijn."

Er moeten keuzes worden gemaakt

Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder cold cases bij de politie, geeft toe dat ook hij graag meer capaciteit bij de coldcaseteams zou willen. "Maar dat geldt in feite voor alle onderdelen van het politiewerk. Er moeten nu keuzes worden gemaakt. De concurrentie van 'hot cases', als een woninginbraak of verkrachting, is groot."

Hij erkent dat er ruimte voor verbetering is. "Daarom werken we bijvoorbeeld samen met deskundigen, om de kwaliteit te verbeteren. Ook willen we de komende jaren alle dossiers van cold cases digitaliseren. Dat is ook in de zaak van Nicky Verstappen gebeurd. Het kost veel tijd, maar geeft ook de kans om beter te rechercheren."

We zijn er nog elke dag mee bezig

Criminoloog Van Leiden kan zich voorstellen dat nabestaanden hoop putten uit de ontwikkeling in de zaak van Nicky Verstappen. "Mensen zien dat er beweging in zit. Al denken ze misschien ook: wanneer ben ik aan de beurt? Maar er wordt alleen op een zaak ingezet als de politie kans ziet om 'm op te lossen."

Corrie Groen hoopt dat er ooit duidelijkheid komt over het lot van haar dochter. "Wat er vandaag is gebeurd rond Nicky Verstappen, dat voelt toch als een stapje verder. Zeg nooit, nooit." Het zou haar en haar man veel rust geven. "De verdwijning van Tanja zit altijd in ons hoofd. Ook na 25 jaar zijn we er nog elke dag mee bezig."

Doorbraak rond Nicky Verstappen, maar nog 1500 andere zaken onopgelost

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl