'Hittegolf als gevolg van klimaatverandering lijkt steeds waarschijnlijker'

"Wat we afgelopen weken hebben gezien, die extreme temperaturen, die zullen steeds vaker voorkomen. Tenminste, dat is de verwachting". Dat zegt klimatoloog Bart Strengers van het Planbureau voor de leefomgeving. "De waarschijnlijkheid dat het gebeurt is steeds groter."

De grote vraag is of de steeds hetere zomers een gevolg zijn van klimaatverandering. Strengers denkt van wel, maar houdt een slag om de arm. "Die temperatuur die we zagen, 36 graden, 37 graden, zou ook voor kunnen komen zonder klimaatverandering. Maar de frequentie waarin, dus hoe vaak het gebeurt, dat wordt steeds groter. Dus de kans erop wordt steeds groter. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komt dat door klimaatverandering."

Bovenstaande tabel laat zien hoe de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. Blauw bekent een afwijking onder de gemiddelde temperatuur, rood juist naar boven. Vanaf de jaren dertig komt de temperatuur steeds verder boven het gemiddelde uit: de wereld wordt warmer.

Daarbij doet zich volgens klimatoloog Strengers een opvallend verschijnsel voor. "De Noordpool warmt veel sneller op dan de evenaar, twee keer zo snel, drie keer zo snel. Daardoor wordt het temperatuurverschil kleiner. En daardoor wordt het hele weerpatroon op het Noordelijk halfrond, vooral meer in het noordelijk deel van het noordelijk halfrond, wordt steeds persistenter."

Volgens Strengers groeit daardoor de kans op extreem weer. "Je ziet steeds langere periodes van hetzelfde weer. Dus heel lang is het nu al, sinds mei eigenlijk, is het mooi weer. En droog. Dat gaat maar door. Dat kan ook zomaar de andere kant op werken. Dus dat je een hele lange koude periode hebt."

Hitterecords als gevolg van klimaatverandering? 'Het lijkt steeds waarschijnlijker'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl