AFP

'Stap dichter bij internationaal IS-tribunaal'

Het berechten van IS-strijders voor een speciaal tribunaal is een stap dichterbij, volgens Kamerlid Peter Omtzigt (CDA). Vertegenwoordigers van de Iraakse en Iraaks-Koerdische overheid stemmen in met samenwerking voor internationale vervolging van IS'ers.

Dat deden zij vandaag tijdens een congres in Den Haag. Daar spraken internationale politici van landen uit de VN-Veiligheidsraad, juristen, slachtoffers en lokale politici uit Irak over wat het beste mechanisme voor vervolging zou zijn. Omtzigt probeerde hier zoveel mogelijk draagkracht te creëren voor een internationaal IS-tribunaal.

Een van zijn medestanders is professor genocidestudies Gregory Stanton. "Dat IS'ers worden berecht is niet alleen nodig om de slachtoffers gerechtigheid te geven en de rechtsorde in het land te herstellen. Het is ook belangrijk om te begrijpen waarom die gruweldaden zijn begaan. En om te laten merken dat de beschaving weer aan de macht is."

Op dit moment worden de meeste IS-strijders nog berecht in Irak - het land waar de terreurbeweging de meeste misdaden heeft gepleegd. Er wordt gezegd dat het land het aantal berechtingen niet aankan. IS'ers zouden daar berecht worden via een pseudo-proces dat bijvoorbeeld leidt tot ophanging.

Lokaal berechten

Het plan betreft voorlopig alleen Irak en Iraaks Koerdistan. "Het belangrijkste doel van de samenwerking is om ervoor te zorgen dat al die mensen die daar misdrijven begaan hebben, berecht worden", zegt Omtzigt. "Dat zal het meest lokaal moeten gebeuren. IS'ers die hier zijn, moeten hier berecht worden."

Met een ander belangrijk IS-land, Syrië, kan nog niet worden samengewerkt, onder andere vanwege het regime van president Bashar al-Assad.

Of het tribunaal vooral de strijders moet berechten of juist de top van IS, is nog niet bekend. Daarover verschillen de partijen nog van mening. Professor Stanton vindt dat de hoogste leiders berecht moeten worden. "Zij hebben de bevelen gegeven en moeten dus worden berecht."

Reportage en gesprek: IS-tribunaal is dichterbij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl