Belangrijke dag voor May: krijgt ze haar kabinet eindelijk op één lijn?

Weer een moment van de waarheid voor de Britse premier Theresa May. Ze hoopt vandaag haar regering op één lijn te krijgen over de toekomstige handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat is tot nu toe niet gelukt: de Britse regering is ernstig verdeeld over de kwestie.

Binnen de Conservatieve Partij zijn er voorstanders van een harde brexit, wat betekent dat het VK zoveel mogelijk banden met de EU zal doorsnijden. Aan de andere kant zijn er de voorstanders van een zachte brexit. Daarbij blijft het VK lid van de Europese douane-unie en kunnen de twee partijen onbelemmerd handel blijven drijven.

Het vermoeden is dat May vandaag haar kabinet een derde mogelijkheid voorstelt: tussen een harde en een zachte brexit in. Daarbij wil ze vrije handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, maar geen vrij verkeer van personen. Ook wil ze dat het VK zich verbindt aan de uitspraken van het Europese Hof van Justitie.

Liever helemaal geen deal

May ontvangt vandaag haar kabinetsleden op Chequers, een landgoed dat ter beschikking staat van de Britse premier. Voorafgaand aan de bijeenkomst heeft de Britse premier gezegd dat haar regering "de plicht" heeft om in te stemmen met de blauwdruk zoals die er nu ligt.

Maar het is nog maar de vraag of May haar kabinetsleden kan overtuigen van deze 'third way'. Het kabinet bestaat voor de helft uit hardliners als Boris Johnson, de minister van Buitenlandse Zaken, die helemaal geen open grenzen met de EU willen en liever nog helemaal geen deal sluiten.

Ook de oppositie is nog niet overtuigd van het plan van May. Labour-leider Jeremy Corbyn was gisteren in Den Haag en zei in een interview met Nieuwsuur dat de regering op dit moment "geen serieus voorstel" heeft liggen. "Ze praten vaag over een 'derde manier', maar we begrijpen niet goed wat dat inhoudt."

Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de brexit?

Op de EU-top in oktober zou er daadwerkelijk een brexit-deal moeten liggen, maar het is de vraag of die deadline gehaald zal worden. Maar ook als de deal er dan wel ligt, zijn we er nog niet. Het Britse parlement, het Europees parlement en alle afzonderlijke EU-lidstaten moeten dan nog over het akkoord stemmen.

De tijd begint te dringen, want op 29 maart volgend jaar stappen de Britten hoe dan ook uit de EU. Deal of geen deal. De betrokken landen maar bijvoorbeeld ook grote bedrijven, moeten zich nog steeds op alle scenario's voorbereiden.

Reportage: Krijgt premier May haar regering op één lijn?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl