Merkels draai: crisis afgewend, maar tegen welke prijs?

Ze wilde beslist géén controles van immigranten aan de grens, waarbij afgewezen asielzoekers direct zouden worden teruggestuurd naar het land waar ze de Europese Unie waren binnengekomen. Maar om een regeringscrisis af te wenden, heeft bondskanselier Angela Merkel toch water bij de wijn gedaan.

Haar partij, de CDU, heeft een compromis gesloten met zusterpartij CSU van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. Die wilde wél strenge grenscontroles. Het compromis is nu:

  • Er komen opvangcentra aan de Duitse grens voor migranten die in de grenszone worden aangehouden terwijl ze al in een ander EU-land zijn geregistreerd;
  • Migranten worden teruggestuurd naar het land waar de eerste registratie heeft plaatsgevonden;
  • Als het land van registratie - meestal Italië of Griekenland - niet meewerkt aan terugkeer, worden migranten in overleg teruggestuurd naar Oostenrijk.

Haken en ogen

De regering lijkt hiermee gered, al moet ook de andere coalitiepartner, de SPD, er nog iets van vinden. De sociaaldemocraten reageerden in eerste instantie positief. Maar de echte beslissing neemt de partijleiding vanavond pas.

Maar zelfs als de Duitse regering eensgezind het plan steunt, zitten er nog haken en ogen aan. Zo vragen juristen zich af hoe haalbaar het plan is.

En wat gebeurt er als bijvoorbeeld Italië of Griekenland niet meewerkt? Italië gaf op de Europese top vorige week al aan dat niet te willen. Volgens het compromis van Merkel en Seehofer worden illegale immigranten dan naar Oostenrijk gestuurd. Maar alleen als Oostenrijk akkoord is.

De Oostenrijkse regering verwacht meer immigranten als gevolg van het plan en heeft al aangekondigd de zuidelijke grens te zullen sluiten. Een directe Duitse regeringscrisis mag dan zijn afgewend, de onderliggende problemen zijn nog lang niet opgelost.

Reportage en gesprek: De draai van Merkel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl