Premier Rutte tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement
Aangepast

Rutte verklaart EU de liefde, maar 'van baan in Brussel is geen sprake'

Premier Mark Rutte sprak vandaag openlijk over zijn nieuwe liefde voor de Europese Unie. Maar dat betekent volgens hem niet dat hij binnenkort ook in Brussel aan de slag gaat. "Dat ga ik zeker niet doen, ik zie mijn taak in Nederland", zei hij na zijn toespraak in het Europees Parlement.

Rutte wil zich houden aan de belofte die hij Nederland heeft gedaan: namelijk als premier zorgen voor economische groei en veiligheid. "Ik kan niet zeggen dat dat mijn taak is en dan vervolgens een Europese baan nemen. Bovendien heb ik mij aan de coalitie gecommitteerd tot en met de verkiezingen van 2021."

Dat hij zich nu duidelijker uitspreekt vóór de Europese Unie, is volgens hem ook in het belang van Nederland. "In de afgelopen 1,5 à 2 jaar groeide het besef dat voor een klein, rijk land als Nederland in een instabiele wereld, inbedding in die Europese samenwerking van groot belang is. "

We hebben elkaar nodig

Volgens Rutte is er in de afgelopen jaren veel gebeurd in de wereld. Hij noemt "de politieke ontwikkelingen in Turkije, de situatie in Syrië en Noord-Afrika, de gebeurtenissen rond Oekraïne en Rusland, de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse regering en het herwonnen zelfvertrouwen van China en India".

Die ontwikkelingen maken dat de premier vanochtend in zijn toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg aangaf dat zijn gedachten over de EU zijn veranderd. "We hebben elkaar als Europese landen nodig, we moeten eenheid uitstralen, maar daarin moeten we wel keuzes maken", zei hij over de huidige politieke situatie.

De verschillen van mening binnen de EU over hoe vluchtelingen moeten worden opgevangen, vindt de premier gevaarlijk. "We moeten echt overeenstemming bereiken, anders lopen we het risico dat de grenzen weer ouderwets worden gesloten."

Verder wil hij dat de EU meer werk maakt van de klimaatafspraken die in Parijs zijn gemaakt. Maar, zo waarschuwde hij: "In de beperking toont zich de meester. We moeten niet alles willen, niet altijd maar meer. We moeten wat we doen, goed doen. Een paar doelen uitkiezen waarop we excelleren. Klimaat is daar één van."

'Proportioneel en redelijk'

Alle Europese plannen kosten geld en Nederland is volgens de premier best bereid om daar een eerlijk deel van te betalen. Er zijn wel een paar voorwaarden. De begroting moet moderner, dus niet meer alleen geld naar landbouw en regiofondsen. Ook wil Nederland niet meer betalen dan andere zogenoemde netto-betalers. "Proportioneel en redelijk", vindt de premier.

Premier Rutte verklaart de EU de liefde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl