De 75-jarige rabbijn Michel Serfaty organiseert een voetbaltoernooi voor de armste kinderen uit de banlieues, de voorsteden, rond Parijs. Hij hoopt op die manier een brug te slaan naar moslimkinderen, want hij is bezorgd.
"Het nieuwe antisemitisme komt op agressieve wijze naar buiten", vertelt hij. "Jongerenwerkers in buurthuizen vertellen dat soms kinderen al vol haat zijn tegen joden. Ze weten zich er geen raad mee."
In Frankrijk neemt het antisemitisme toe. De afgelopen zes jaar zijn in Frankrijk tien mensen vermoord omdat ze joods waren. Telkens had de dader een islamitische achtergrond.
Volgens een pamflet in dagblad Le Parisien, ondertekend door driehonderd prominenten, gaat het om een 'stille etnische zuivering'. 50 duizend joden zouden zijn verdreven uit de banlieues.
Achteruitgang
Ook Fatima Sissana, moslima en moeder, vertelt dat de haat tegen joden is gegroeid. "Ik heb het idee dat het achteruit gaat. Waarom kunnen we wel omgaan met christelijken en niet met joden?" Moslims kiezen voor een extremer geloof, zegt Sissana. "Dat zegt: je moet zus, je moet zo. Ga niet om met joden. Je mag gerust gelovig zijn, maar je gaat niemand vermoorden."
Het is een beladen onderwerp, maar in sommige moskeeën durft men de groeiende agressie tegen joden te bespreken. De imam van de grote moskee in Limoges, Hassan Izzaoui, publiceerde met dertig andere imams een manifest tegen terrorisme en tegen antisemitisme.
"Niemand kan ontkennen dat antisemitisme bestaat", aldus Izzaoui. "In zekere zin wordt de islam geconfisqueerd door jongeren die handelen uit naam van de islam."
De imams beseffen dat het Israëlisch-Palestijns conflict een steeds grotere rol speelt. "Je hebt een groep jongeren die de weg kwijt is, die vindt dat ze onrechtvaardig worden behandeld, en die zich verwant voelen met de Palestijnen", stelt Izzaoui. "En er zijn ideologieën zoals IS en Al-Qaida die gedijen door deze problematiek. Zij trekken moslims mee in een gevecht tegen het zionisme, dat verandert in een gevecht tegen de joden."
We wonen in Frankrijk! Niet in bezet gebied.
Inmiddels zijn dus de meeste joden wegtrokken uit de Parijse banlieues. De 31 imams roepen hun collega's op hun religieuze kennis in te zetten en de rust terug te brengen. En ze bieden de Franse staat hulp aan.
"Als joden zich gediscrimineerd voelen en moeten verhuizen, is dat ernstig", zegt Izzaoui. "We wonen in Frankrijk! Niet in bezet gebied. Wij hebben antisemitische, racistische daden altijd veroordeeld, want het gaat om gelijkheid. Een moslim kan vanuit zijn religie geen antisemiet zijn, dat is een paradox."