Een kussende Di Maio en Salvini op een muurtekening in Rome
Aangepast

Italië is weer een stap dichter bij een nieuwe regering

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) en de Lega verwachten vanavond een coalitieakkoord te sluiten. Volgens Luigi Di Maio, de leider van M5S, moeten de twee partijen "nog wat kleine details" uitwerken. Daarmee is Italië weer een stap dichter bij een nieuwe regering.

Di Maio en Lega-leider Matteo Salvini zaten vandaag opnieuw uren bij elkaar. Over een nieuwe premier zijn ze het nog niet eens geworden. De twee partijen verwachten in de komende dagen met een naam te komen.

Een mogelijk vertrek van Italië uit de euro komt volgens een bron uit de Vijfsterrenbeweging niet in het akkoord voor. Iets waar de financiële markten en ook Brussel zich zorgen over maken. Wel zouden de twee partijen minder Europese fiscale regels willen.

Onrust op de financiële markten

Uit een concept-akkoord dat eerder deze week uitlekte, zou blijken dat de partijen bepaalde belastingen willen schrappen, uitkeringen willen verhogen en een pensioenmaatregel willen schrappen. Dat zou het land miljarden euro's kosten, terwijl Italië al een hoge staatsschuld heeft.

De conceptversie van het akkoord zorgde voor onrust op de financiële markten. De beurzen sloten in de min en tegelijkertijd steeg de rente op Italiaanse staatsleningen. M5S en Lega probeerden de commotie meteen te sussen door te zeggen dat het concept-akkoord een verouderde versie was.

Eurosceptisch

Als er definitief een akkoord is, zal dat nog worden voorgelegd aan de achterban van de twee partijen. Ook de Italiaanse president moet er nog zijn goedkeuring voor geven. Hij zal uiteindelijk ook de nieuwe premier benoemen.

De huidige premier Paolo Gentiloni zei vandaag dat EU-leiders zich zorgen maken over de toekomst van Italië. "Zorgen die ik persoonlijk ook voel." Gentiloni is in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar Europese regeringsleiders bijeen zijn voor een top.

M5S en Lega zijn beide geen fan van de EU. Italië stevent af op de meest eurosceptische regering die een oprichter van de EU ooit heeft gekend, zei correspondent Mustafa Marghadi eerder. "Er breken onzekere tijden aan wat betreft de toekomst van Italië in Europa."

Reportage en gesprekken: Italië stap dichter bij een nieuwe regering

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl