Nieuwsuur

Het rommelt in de Raad van State: wie wordt de nieuwe leider?

Aangepast
ANP

Het is een van de oudste instituten van de Nederlandse democratie: de Raad van State. Voorzitter Piet-Hein Donner gaat dit najaar met pensioen. De strijd om zijn opvolging verdeelt de Nederlandse politiek.

Thom de Graaf (D66) was lange tijd de enige kandidaat om opvolger te worden van de huidige vicepresident Donner, maar vorige week werd duidelijk dat oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ook interesse heeft in deze functie.

Dat plaatst de coalitie voor een dilemma. Als het De Graaf wordt, ligt het verwijt van achterkamertjespolitiek op de loer. Wordt het PvdA'er Dijsselbloem, kan dat spanningen opleveren binnen de coalitie.

De Raad van State

De RvS is een belangrijk Nederlands adviesorgaan met twee afdelingen. Het functioneert als de hoogste algemene bestuursrechter, dat betekent dat de Raad een uitspraak kan doen over een geschil tussen burger en overheid.

Ook is het een onafhankelijke adviseur van de regering. Dit houdt in dan de regering volgens de wet verplicht is om de RvS om advies te vragen bij wetsvoorstellen.

De Graaf is jurist, in tegenstelling tot zijn concurrent Jeroen Dijsselbloem, die vooral deskundig is op het gebied van Europa en financiƫn. Tot nu toe is de vicepresident van de Raad van State altijd jurist geweest.

Hoewel De Graaf naar eigen zeggen goed binnen de profielschets van de functie past, is hij nog er nog niet zeker van of hij het wel zou willen doen. "Met de kwalificaties heb ik geen moeite, maar de persoonlijke afweging of ik dit zou willen die beslissing moet ik nog nemen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage en gesprekken: politieke machtsstrijd rond de Raad van State
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame