Aangepast

Het rommelt in de Raad van State: wie wordt de nieuwe leider?

Het is een van de oudste instituten van de Nederlandse democratie: de Raad van State. Voorzitter Piet-Hein Donner gaat dit najaar met pensioen. De strijd om zijn opvolging verdeelt de Nederlandse politiek.

Thom de Graaf (D66) was lange tijd de enige kandidaat om opvolger te worden van de huidige vicepresident Donner, maar vorige week werd duidelijk dat oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ook interesse heeft in deze functie.

Dat plaatst de coalitie voor een dilemma. Als het De Graaf wordt, ligt het verwijt van achterkamertjespolitiek op de loer. Wordt het PvdA'er Dijsselbloem, kan dat spanningen opleveren binnen de coalitie.

De Graaf is jurist, in tegenstelling tot zijn concurrent Jeroen Dijsselbloem, die vooral deskundig is op het gebied van Europa en financiën. Tot nu toe is de vicepresident van de Raad van State altijd jurist geweest.

Hoewel De Graaf naar eigen zeggen goed binnen de profielschets van de functie past, is hij nog er nog niet zeker van of hij het wel zou willen doen. "Met de kwalificaties heb ik geen moeite, maar de persoonlijke afweging of ik dit zou willen die beslissing moet ik nog nemen."

Reportage en gesprekken: politieke machtsstrijd rond de Raad van State

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl