Aangepast

'Ze schreef opruiend, baldadig, geestig en het kreeg aandacht'

"Ze heeft prachtige dingen over het ouder worden geschreven. Het is wel heel ontroerend dat ze zich verheugde om een oud vrouwtje te worden. Maar zover is het dus niet gekomen." Hedy d'Ancona werkte in de jaren 70 jarenlang nauw samen met de eergisteren overleden schrijfster Renate Dorrestein. De schrijfster werd 64 jaar oud.

Ze troffen elkaar bij het feministisch tijdschrift Opzij, waarvoor Dorrestein columns schreef. In die columns en in lezingen was zij een strijdbare feministe, die mannen op de kast joeg. "Het was altijd heel scherpzinnig. Het was altijd opruiend en soms baldadig. Vaak en bijna altijd heel geestig. Maar tenslotte kreeg het wel de aandacht.

Hedy d'Ancona met een boek van Renate Dorrestein

Dorrestein schuwde eigentijds thema's niet. Zo schreef ze in haar roman Echt Sexy over de verseksualisering van de samenleving en over de problematiek van loverboys. "Ze heeft verhalen geschreven over de toch wel rampzalige situaties waarin sommige meisjes verkeerden. Die voor een kleine vergoeding te snel met jongens naar bed gingen. Een heel prachtig essay."

Het bleef niet bij schrijven alleen, vertelt d'Ancona. "Ze heeft voor artsen betrokken bij de Rutgerstichting een werkelijk opmerkelijk verhaal gehouden over vrouwelijke seksualiteit. Over het verschil, dat daar veel te weinig aandacht aan besteed werd. Dat het altijd over mannen ging. Over het plezier van mannen."

Elke roman was weer een feestje voor haar.

Joost Nijsen, uitgever

Dorrestein schreef in een moordend tempo. Vanaf haar dertigste een boek per jaar. Toch hield ze altijd plezier in het schrijven, zegt haar uitgever Joost Nijsen. "Ze had met haar gezondheid en ME natuurlijk geen geluk. En nu met die slokdarmkanker ook niet. Maar eigenlijk zelfs tijdens die ziektes en het laatste jaar heeft ze gewoon doorgewerkt. Elke roman was weer een feestje voor haar."

Het allerleukst vond ze volgens Nijsen toch de strijd tegen seksisme. "Ze heeft wel een diabolisch plezier altijd gehad in het vermommen van haar standpunten, met name als het over man vrouw gaat en de suprematie van de man, om dat via haar vertellingen recht te zetten."

Reportage: Herinneringen aan Renate Dorrestein

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl