Premier Netanyahu toont wat een Iraans document zou zijn
Aangepast

Zo reageren ze in Israël en Iran op de toespraak van Netanyahu

"Benjamin Netanyahu heeft iedereen gisteren stuipen op het lijf gejaagd", zegt correspondent Ankie Rechess. "Hij deed een oproep aan heel Israël om om acht uur 's avonds naar het journaal te kijken. Mensen vreesden dat de oorlog met Iran was uitgebroken."

Dat bleek niet zo te zijn. Wel zei de premier dat Israël bewijzen heeft waaruit blijkt dat Iran een kernwapenprogramma had en nog steeds heeft. Iran heeft dit altijd ontkend. Rechess vindt het wel "een goede show" van Netanyahu, "vooral om de Verenigde Staten ervan te overtuigen de Irandeal op te zeggen".

In 2015 is afgesproken dat Iran zijn kernwapenprogramma zou terugbrengen, in ruil voor verlichting van internationale sancties. De Amerikaanse president Donald Trump heeft bij herhaling gezegd dat hij van de "vreselijke, waanzinnige, idiote" deal af wil. Hij besluit over twee weken of hij zich ook daadwerkelijk terugtrekt.

Stunt

Netanyahu zei gisteravond dat Iran de documentatie over het kernwapenprogramma in 2017 naar een geheime locatie in Teheran heeft overgebracht. Een aantal weken terug zou de Israëlische geheime dienst in de opslagplaats een halve ton aan documenten, foto's en video's hebben buitgemaakt.

"In Israël zegt iedereen nu: wat een onvoorstelbare stunt van de Mossad, om al die info uit Iran te smokkelen", zegt Rechess. Maar er klinkt ook kritiek op de aanpak van Netanyahu. "Hij had de informatie moeten delen met de Europese Unie en Rusland, in plaats van zich alleen op de VS te richten."

De Israëlische premier zei gisteren dat de documenten met de Amerikanen zijn gedeeld en dat ook andere landen en het Internationaal Atoomenergieagentschap ze te zien zullen krijgen. Het Witte Huis liet in een reactie weten dat de informatie van Israël "nieuwe en overtuigende details" bevat.

Iraniërs die het al moeilijk hebben zijn bang dat dit betekent dat de nucleaire deal van tafel gaat.

Thomas Erdbrink, correspondent Iran

Volgens correspondent Thomas Erdbrink zijn "een heleboel gewone mensen" in Iran geschrokken van de toespraak van Netanyahu. "Iraniërs die het al moeilijk hebben zijn bang dat dit betekent dat de nucleaire deal van tafel gaat. En dat daarmee hun kans op een normaal bestaan, een betere economie, normale betrekkingen met het buitenland, ook verdwijnt."

Hij noemt de bewijzen van Netanyahu niet wereldschokkend. "Volgens mij is al jaren geleden bewezen dat Iraniërs bestudeerd hebben hoe je een atoombom maakt. Dat was al in 2009 bekend bij het Internationaal Atoomagentschap. Sinds de nucleaire deal staat Iran onder het waakvolle oog van dat agentschap. En dat zegt dat het land nu niet bezig is met het maken van een kernwapen."

Toch denkt hij wel dat de Iraanse leiders actie moeten ondernemen. "De eerste gesprekken die uiteindelijk tot de nuclaire deal hebben geleid, vonden ook plaats omdat de Iraniërs vonden dat het genoeg was geweest. Ze zagen in dat er problemen zouden kunnen ontstaan als er meer sancties zouden komen. Dat is nu ook het geval."

Hij vervolgt: "Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat de hardliners in Iran proberen te voorkomen dat er meer concessies worden gedaan. Er is zeker weten achter de schermen iets gaande. Er zijn gesprekken met Europa, misschien zelfs wel met de VS. Maar of ze eruit komen, dat weet ik niet."

Zo reageren ze in Israël en Iran op de toespraak van Netanyahu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl