Aangepast

'Europa moet buitenlandse geldstromen naar moskeeën gezamenlijk aanpakken'

"Europa moet de geldstromen uit het buitenland collectief en daadkrachtig aanpakken. Alleen dan is het mogelijk dit aan banden te leggen", zegt Ednan Aslan, hoogleraar islamitische theologie en adviseur van de Oostenrijkse regering.

Nieuwsuur en NRC publiceerden gisteren geheime informatie over de financiering van Nederlandse moskeeën door Saudi-Arabië en Koeweit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze informatie jarenlang geheim gehouden.

Er zijn meer landen die worstelen met de buitenlandse financiering van moskeeën, Zo ook Oostenrijk. Om de invloed van fundamentalisten te bestrijden besloot dat land in 2015 een nieuwe wet in te voeren met strengere regels voor moskeeën en imams.

Een Oostenrijkse islam

De islamwet is volgens de Oostenrijkse regering bedoeld om de integratie van de ongeveer 600.000 moslims in het land te verbeteren. Er staat onder meer in dat imams voortaan in Oostenrijk moeten zijn opgeleid en dat ze Duits moeten kunnen spreken.

Hoogleraar Aslan juichte destijds de nieuwe wet toe en noemde die een voorbeeld voor andere Europese landen. "Europa kan veel van ons leren, want we hebben allemaal met dezelfde problemen te maken, ook Nederland. Met de islamwet bevrijden we de islam van die buitenlandse invloeden. Het is een kans. Moslims kunnen er een eigen Oostenrijkse islam door krijgen", zei hij destijds tegen Nieuwsuur.

Toch is het in Oostenrijk voor moskeeën niet verboden om geld uit het buitenland te ontvangen. "Het bleek onmogelijk dat via wetgeving te regelen", zegt Aslan nu, drie jaar nadat de wet werd ingevoerd. "Het is simpelweg niet te controleren waar de geldstromen vandaan komen."

"Bovendien: als het ene land in Europa dit wel regelt en het andere land niet, dan zullen moslimorganisaties in de landen waar het verboden is op slinkse wijze toch aan het geld komen. Hoe? Door via tussenpersonen zich tot landen te wenden waar het nog wel mogelijk is." En daarom moet Europa dus met een gezamenlijke aanpak komen, zegt Aslan.

Destabilisering

"We kunnen ervan uitgaan dat islamitische landen zeer geïnteresseerd zijn om te investeren in de destabilisering van Europese landen. Dat doet Turkije bijvoorbeeld in Nederland: bevolking de straat op jagen om de spanningen op te voeren", zegt Aslan.

"Dat moet natuurlijk worden voorkomen. Maar Nederlanders, Oostenrijkers en Duitsers kunnen dat niet. Het is een probleem van de islam in die landen. Het is een vraag die moslims zelf moeten beantwoorden. Willen ze in Europa leven als kolonisten van islamitische staten? Of willen ze in Europa leven als moslimburgers van die landen?"

Politiek wil verbod op financiering moskeeën door golfstaten, maar hoe?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl