Aangepast

Belgen met zwaar beroep mogen eerder met pensioen, maar wie komt in aanmerking?

Mensen met zware beroepen, zoals in de bouw, moeten eerder met pensioen kunnen. Dat willen zowel werkgevers als werknemers. Maar in politiek Den Haag ligt verlaging van de AOW-leeftijd lastig. Vooral de definitie van een zwaar beroep blijkt lastig vast te stellen.

In Belgie heeft de regering onlangs bepaald dat mensen die een zwaar beroep hebben twee tot zes jaar eerder met pensioen mogen dan de rest van werkend België. Maar ook daar is discussie over de definitie. Want wat is precies een zwaar beroep?

Een kleuterjuf bijvoorbeeld, komt die in aanmerking? Ja, zegt Daniel Bacquelaine, de Belgische minister van Pensioenen. "Iedereen snapt dat iemand die de hele dag met kleine kinderen werkt en in de herrie zit, niet tot z'n 67ste doorwerkt."

Maar hoe zit het dan met een docent in een hogere klas? Clara Debelder, die lesgeeft aan een groep 5 in Brussel, vindt ook haar werk zwaar. "Als docent op een school in een grote stad heb je te maken met enorme niveauverschillen. Geen enkel kind spreekt goed Nederlands. Het is een grote chaos."

Drie criteria vastgesteld

In België hebben de sociale partners met de overheid drie criteria afgesproken voor zware beroepen: fysiek zwaar werk, gevaarlijk werk of belastende werkorganisatie (zoals onregelmatige uren). Stress is geen zelfstandig criterium maar kan van invloed zijn op de weging van de andere drie factoren.

Doe je werk wat onder één van deze criteria valt, dan wordt de tijd die je daar hebt gewerkt vermenigvuldigt met een bepaalde factor. Tien jaar op de steigers wordt dan bijvoorbeeld elf jaar. En dan kun je een jaar eerder met pensioen.

Maar welk beroep onder welk criterium valt, die lijsten moeten nog gemaakt worden. "Nu dit kader er ligt, wordt van de sociale partners gevraagd dat ze beroepenlijsten opstellen. Die lijsten zijn niet op voorhand bepaald", zegt minister Bacquelaine.

Eke situatie individueel gewogen?

Vakbond ABVV pleit ervoor om een lijst van risicofactoren van individuele werknemers op te stellen. "En dan op de vloer effectief te gaan bepalen van: ja, jouw job komt inderdaad in aanmerking voor die factor en op die basis te gaan bepalen of het belastend is of niet", zegt pensioendeskundige Celien Vanmoerkerke.

Moet elke situatie dan uiteindelijk individueel gewogen worden? Degene die aan het spoor werkt wel, maar degene die op het spoor werkt bijvoorbeeld niet? Het is het probleem waar we in Nederland op vastliepen. In België willen ze de klus nog altijd in een paar maanden klaren.

Zwaar beroep: wie mag er eerder met pensioen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl