Nieuwsuur

Blok: toezegging Rusland over meewerken aan MH17-onderzoek

Aangepast
EPA

Minister Stef Blok sprak vandaag in Moskou over een hoop gevoelige onderwerpen met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. MH17 stond bovenaan de agenda. De minister hoopte op de toezegging dat Rusland meewerkt en blijft meewerken aan het onderzoek naar de verantwoordelijken voor het neerhalen van het toestel.

"Die toezegging heb ik gelukkig gekregen", zegt Blok. "Lavrov en ik hebben een goed gesprek gehad waarin Rusland nogmaals zijn commitment heeft uitgesproken. Dat biedt ook de gelegenheid om de Russen aan die opdracht te houden, mochten er in de toekomst problemen zijn."

De minister geeft aan dat Rusland wel informatie levert aan het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat onderzoek doet samen met andere landen die zijn getroffen door de MH17-ramp. "Dat leveren van informatie gaat niet altijd even snel, maar het onderzoek loopt nog."

Een stevig weerwoord

De minister heeft tegen Lavrov gezegd dat hij moeite heeft met de desinformatie die ook van Russische kant wordt verspreid over het MH17-onderzoek. "De onafhankelijkheid van het onderzoek wordt in twijfel getrokken, ik heb aangegeven dat dat onterecht is. En ik heb ook aangegeven dat het voor de nabestaanden iedere keer weer heel pijnlijk is om dat te horen."

Blok heeft naar eigen zeggen alle zorgen van Nederland op tafel kunnen leggen. "Er werd naar geluisterd, al kreeg ik natuurlijk ook een stevig weerwoord. Maar het is voor mij heel erg belangrijk om rond dit soort belangrijke onderwerpen de lijnen open te houden."

Een half onderzoek

De twee ambtgenoten spraken ook over Syrië. De eerste onderzoekers van de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, zijn vandaag aangekomen in het land. Zij willen onderzoek doen naar de gifgasaanval in de Syrische stad Douma.

"Dat onderzoek is helaas maar een half onderzoek", zegt minister Blok. "In de VN-Veiligheidsraad heeft onder andere Nederland aangedrongen op een onderzoek naar de gebruikte stoffen, maar ook naar wie de opdracht heeft gegeven. Rusland heeft dat laatste tegengehouden."

Lavrov zei eerder vandaag dat Russische deskundigen ter plaatse zijn geweest in Syrië en dat zij geen sporen hebben gevonden van chemische wapens. Hij zei te verwachten dat de OPCW die aanwijzingen evenmin zal ontdekken. Rusland zou "onweerlegbare informatie" hebben die aantoont dat de aanval een "verzinsel" is, maar kwam niet met bewijzen.

Het hoofd koel houden

De situatie rond de gifgasaanval in Douma zorgt voor flink oplopende spanningen. De VS en Rusland dreigen over en weer met militaire acties in Syrië. President Donald Trump liet Rusland deze week via Twitter weten dat de Amerikaanse raketten eraan komen. Minister Blok noemt die manier van communiceren "volkomen ongeschikt".

"Ik zou veel liever zien dat iedereen het hoofd koel houdt bij zo'n gevaarlijk onderwerp. De toonhoogte, ook van Russische kant overigens, is wat mij betreft helemaal fout. Zoek elkaar op en ga het gesprek aan, zoals wij ook vandaag hebben gedaan. Er is geen garantie dat je het eens wordt, maar je kan wel naar elkaar luisteren en oplossingen zoeken."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Minister Blok spreekt met Lavrov over Syrië
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame