Scheidingsverzoeken gaan bij de rechtbank in Zwolle weer onder op de stapel, als ouders niet kunnen aantonen dat ze met hun kinderen de omgangsregeling hebben besproken.
De Zwolse familierechter Hein Schröder staat aan de wieg van deze 1-jarige pilot, die in mei zal starten. De rechtbank hoopt dat de maatregel bij succes landelijk wordt ingevoerd.
Schröder denkt dat als kinderen zich niet goed voelen bij de afspraken die ouders maken, de kans op wrevel en ruis in de communicatie tussen de ouders groot is. "En dat is niet goed voor het kind", zegt hij.
Ook met een standaard antwoordenlijstje nemen we geen genoegen.
De rechtbank in Zwolle krijgt ongeveer 850 scheidingsverzoeken per jaar. Als ouders geen bewijsstukken van het gesprek met hun kinderen overhandigen, zal de rechtbank hun scheidingsverzoek niet in behandeling nemen. Schröder: "Ook met een standaard antwoordenlijstje nemen we geen genoegen."
Bij het indienen van een ouderschapsplan hebben ouders volgens de wet de plicht om te laten zien op welke manier zij hun kinderen betrokken hebben bij het opstellen van het ouderschapsplan en het regelen van de zorgtaken.
Maar in de praktijk volstaan ouders vaak met de mededeling dat hun kinderen op passende wijze zijn betrokken bij de verdeling van en afspraken over zorgtaken.
Verjaardagen
Een werkgroep van rechters, advocaten en kinderpsychologen heeft daarom een standaard formulier gemaakt met onderwerpen die ouders met hun kinderen moeten bespreken, zoals over de omgangsregeling, vakanties en verjaardagen.
Bij de pilot zijn ook de Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg betrokken. Zij onderzoeken wat de effecten zijn van extra gesprekken tussen ouders en kinderen tijdens een scheiding.