Aangepast

Gezonde leefstijl kan tachtig procent hart- en vaatziekten voorkomen

Niet roken, veel groenten eten en genoeg bewegen. Dat leefstijl van invloed is op de gezondheid is geen verrassing, maar het effect van gedrag op hart- en vaatziekten is wel héél erg groot. Zo'n tachtig procent van alle hart- en vaatziekten kan voorkomen worden door gezond te leven, zo blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens cardioloog Janneke Wittekoek is het belangrijk dat mensen hun getallen kennen. "Ik zou ervoor willen pleiten om de grote jonge groep, dus ook de mensen van onder de vijftig, preventief te checken op cholesterol en bloeddruk. Zeker op jonge leeftijd kun je je nog makkelijk aanpassen en is de gezondheidswinst groter."

Gezonde leefstijl kan tachtig procent hart- en vaatziekten voorkomen

Ze vindt dat er sowieso meer aandacht moet komen voor leefstijl in de geneeskunde. Samen met andere artsen en wetenschappers hield ze deze week een pleidooi voor een omslag in de zorg. Leefstijlgeneeskunde kan volgens hen veel winst opleveren, aangezien veel ziekten en klachten mede worden veroorzaakt door leefstijlfactoren als te weinig bewegen, overgewicht en slechte voeding.

Goede coaching vanuit de arts is ook belangrijk, zegt Wittekoek. "Als het gaat om preventie moet je mensen op een leuke manier informeren. Ze moeten begrijpen wat precies de invloed is, anders gaan ze niets veranderen. Alleen weten dat het niet gezond is, is niet genoeg."

Zo gezond als een vis?

Dat maar weinig mensen op de hoogte zijn van 'hun getallen' blijkt wel na wat navraag in een sportcentrum in Almere. Ron Wortel (63) voelt zich "zo gezond als een vis" maar heeft geen idee van zijn cholesterol en bloeddrukwaarden: "Die meet ik eigenlijk nooit." Hetzelfde geldt voor de 16-jarige Luca Nendissa. "Mijn cholesterol en mijn bloeddruk? Daar houd ik me nog niet mee bezig."

Gezond leven: we weten hoe het moet, maar doen we het ook?

Voor veel mensen blijft het moeilijk om op alle vlakken gezond bezig te zijn. Fitnessinstructrice Ilona Plemper (39) ziet het zelfs in de sportschool wel eens misgaan. "Mensen gaan dan toch roken als ze klaar zijn met sporten, of ze bestellen een zoet drankje."

Fred Scholten (55) is vier keer per week in de sportschool te vinden, maar is naar eigen zeggen wel een bourgondiër. "In het weekend ga ik los qua eten. Lekker gourmetten en spareribs. Ik probeer wel om doordeweeks een beetje goede regelmaat erin te houden, maar ik moet ook leven, hè?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl