Nieuwsuur
Reuters

Het Verenigd Koninkrijk krijgt massale steun van de Amerikanen en de EU. Meerdere landen zetten Russische diplomaten uit na het vergiftigingsschandaal in Londen. Voor de meeste landen is het een diplomatiek gebaar, maar het effect kan groot zijn.

Inmiddels zijn 130 Russische diplomaten in 24 landen uitgezet. Ook Nederland wees twee Russische diplomaten uit.

Reportage: Hoe reageert Rusland op de ophef rond de diplomaten?

Gisteren zei NAVO-chef Stoltenberg al dat alle 29 lidstaten één blok vormen en solidair zijn met het Verenigd Koninkrijk. Volgens Stoltenberg toont Moskou geen enkel respect voor de internationale vrede en veiligheid.

"We roepen Rusland op om opening van zaken te geven over het novitsjok-programma", zei de NAVO-secretaris-generaal, verwijzend naar het Russische zenuwgas dat volgens Londen bij de aanslag op oud-spion Sergei Skripal is gebruikt.

Het onderzoek naar de zenuwsgas-aanlag op Skripal loopt nog. Ook de OPCW, de organisatie die strijdt voor een verbod op chemische wapens, doet onderzoek. Vorige week zijn OPCW-onderzoekers in Salisbury geweest. Correspondent Tim de Wit zegt dat de OPCW zal uitzoeken of inderdaad de stof novitjsok is gebruikt, zoals de regering-May beweert.

STER reclame