MH17-oplichter zamelt geld in

time icon Aangepast
ANP

Een oplichter heeft geld proberen in te zamelen voor 'replica's van het MH17-monument' dat dit weekend werd onthuld in Eindhoven. De bronzen objecten zouden aan nabestaanden en hulpverleners worden geschonken.

De man handelt echter niet uit naam van de initiatiefnemers van deze actie, zegt Ronald Rutten van de stichting Walk-for-298. Rutten noemt hem "een fantast". Het gaat om een oud-vrijwilliger met wie de samenwerking is gestopt nadat hij onder meer een dozijn valse mailadressen bleek te hebben aangemaakt.

De ex-vrijwilliger heeft uit naam van de 'Vereniging Verkeersslachtoffers' een maling rondgestuurd met een oproep om geld te doneren. Maar Nelly Vollebregt van die vereniging zegt niets te maken te hebben met de inzamelingsactie.

De vereniging waarschuwt op haar site tegen de inzameling en heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan, onder meer vanwege onrechtmatig gebruik van haar logo. De politie bevestigt dat er voldoende redenen zijn voor een strafrechtelijk onderzoek.

Terugstorten

Op de site Doneeractie.nl zijn zes donaties binnengekomen. Die giften blijken echter afkomstig van de persoon die de actie heeft aangemaakt, zo blijkt bij navraag.

"Hij heeft de namen ingevuld van onder meer een tandartsenpraktijk uit Australiƫ en het vliegveld van Kuala Lumpur", laat Floris van Haaster van de site weten. "Maar de donaties zijn allemaal vanaf een Nederlands rekeningnummer betaald, op naam van de eigenaar van de actie."

Het platform heeft besloten de actie direct te sluiten. "Ik denk dat we er gelukkig op tijd bij zijn, voordat andere mensen hebben kunnen doneren."

Verdachte

De ex-vrijwilliger, Hans K., erkent de inzamelingsactie te hebben opgezet en zelf de giften te hebben overgemaakt. "Je moet ergens beginnen, anders stort niemand wat". K. heeft zelf teksten bij de nepdonaties geplaatst, zoals: 'Wij zullen jullie nooit vergeten'.

De man ontkent een oplichter te zijn. "Er was geen sprake van enig geldelijk gewin en eventuele donaties waren wel degelijk bedoeld voor de MH17-nabestaanden."

Leed

MH17-nabestaande Anton Kotte, mede-organisator van de onthulling van het monument in Eindhoven, reageert telefonisch. "Wij weten al langer dat er iemand is die suggereert dat hij namens een aantal stichtingen handelt. Meerdere partijen doen daarvan aangifte", zegt Kotte, die een zoon, schoondochter en kleinzoon verloor bij de ramp.

Hij vindt het een teken van de tijd. "De tijd van nepnieuws en mensen die van het leed van anderen zelf beter willen worden." Kotte zegt dat de persoon bij justitie in het vizier is.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame