Aangepast

#GR18 Rotterdammers in debat over de koers van hun stad

Rotterdam is hét lokale strijdtoneel voor veel landelijke kwesties. Daarom strijken wij neer in het Zalmhuis, aan de oevers van de Maas, voor een speciale uitzending die in het teken staat van de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen.

Mariëlle Tweebeeke gaat het gesprek aan met inwoners van de stad en lokale lijsttrekkers. Het debat gaat over de politieke versnippering in de stad, maar ook over integratie, werken in de bijstand en armoede.

Naast 'gewone' Rotterdammers, zijn de volgende lijsttrekkers uitgenodigd: Stephan van Baarle (Denk), Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam), Nourdin El Ouali (NIDA), Said Kasmi (D66), Vincent Karremans (VVD) en Barbara Kathmann (PvdA).

In deze video geven de Rotterdammers alvast zelf hun indruk van de staat van Rotterdam.

Rotterdammers over de staat van hun stad

Rotterdam is een stad met een interessante politieke geschiedenis Tot aan 2002 regeerde de PvdA, maar dat veranderde plots toen Leefbaar Rotterdam, onder leiding van Pim Fortuyn, tijdens de gemeenteraadsvergaderingen dat jaar de grootste werd. Het wordt het begin van de Fortuyn-revolte genoemd.

In Rotterdam stortten, eerder dan in de rest van het land, de grootste volkspartijen in elkaar, de PvdA voorop. Ook is het opvallend dat in Rotterdam bijna elke landelijke partij meedoet. Alleen Forum voor Democratie doet niet mee, maar die is een verband aangegaan met Leefbaar Rotterdam.

Doordat de onvrede groot is en de stad erg verdeeld is, zal de uitslag van de verkiezingen erg versnipperd zijn. Naar verwachting zullen lokale gevestigde partijen zetels verliezen aan landelijke bekenden. Zo zal Denk zetels van NIDA afsnoepen en misschien zelfs groter worden. Leefbaar krijgt concurrentie van de PVV.

Tegenprestatie voor bijstandsuitkering

Thema's die in het debat aan bod zullen komen, zijn armoede en werken in de bijstand. Armoede en werkloosheid vormen een serieus probleem in Rotterdam. Ongeveer 15 procent van de huishoudens leeft onder de armoedegrens en bijna 9 procent van de Rotterdammers krijgt een bijstandsuitkering.

In 2012 zette Rotterdam als eerste Nederlandse gemeente op grote schaal bijstandsgerechtigden aan het werk met het programma Tegenprestatie. Die tegenprestatie kan van alles zijn: vrijwillig helpen in een verzorgingshuis of werken aan de eigen de gezondheid. De gemeente spreekt van een succes: dit jaar wordt de aanpak uitgebreid naar alle 42 wijken.

Sterke Turkse gemeenschap

Ook spreken we vanavond over integratie. Rotterdam telt meer dan 600.000 inwoners, ongeveer de helft heeft een migratieachtergrond. In totaal gaat het om 170 nationaliteiten die leven in de stad, maar het grootste deel van de inwoners met een migratieachtergrond, heeft een Turkse achtergrond.

Leefbaar Rotterdam maakt zich zorgen om de sterke Turkse gemeenschap die veelal bij elkaar woont en werkt. De partij maakt zich deze verkiezingen hard voor een vestigingswet. Die moet ervoor zorgen dat mensen zich weer herkennen in het winkelaanbod op straat, aldus Leefbaar.

"Nu zijn er straten waar de zoveelste Marokkaanse slager zich vestigt en geen Hollandse groenteboer is te vinden. Dat geeft een armoedig beeld", aldus partijleider Joost Eerdmans. De huidige coalitiepartijen zijn fel tegen de wet, net als de oppositiepartijen. Alleen de PVV is het eens met het voorstel.

Rotterdammers in debat over de koers van hun stad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl