Nieuwsuur
Aangepast

Een warme maaltijd, entertainment en cadeaus voor de Russische stemmers

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

De daklozen in de met sneeuw bedekte stad Vladimir worden vandaag opgehaald om te stemmen. En dat hoeft niet met een lege maag. Buiten wordt eten aan ze uitgedeeld.

Ook hier heeft president Poetin aanhangers. "Ik stem voor Poetin omdat hij Rusland weer op de benen heeft gekregen", zegt een van de daklozen als hij een warm bakje eten en een stuk brood in zijn handen krijgt gedrukt. "Hij heeft Rusland weer op gang getrokken. Het leger, alles."

President Poetin wint, de vraag is alleen met welke cijfers. Om de opkomst te verhogen laat de overheid niets aan het toeval over. Er is entertainment: zang en dans. De eerste die stemmen, krijgen een cadeau.

"Ik heb een ov-kaart gekregen en een abonnement voor de sportclub", zegt een meisje dat we tegenkomen in het stemlokaal. Al kwam ze niet voor de extra's. "Ik ben tevreden met alles wat ik al heb. Ik studeer gratis aan de universiteit en ik heb een beurs. Het is prima zo."

Bewijsfoto

Dan zien we een jonge vrouw een foto maken van haar stembiljet, vlak voordat ze deze in de stembus laat vallen. Als we ernaar vragen wil ze niet uitleggen waarom ze dat deed, maar we horen dat overheidsinstellingen de werknemers dwingen te stemmen, en sommigen moeten daarvan ook een bewijsfoto maken.

Een oudere vrouw is blij als deze dag voorbij is. "De hele dag herhaalde de radio wat de kandidaten gaan doen. Dat ben ik zat. Ik ben blij dat ik nu kan stemmen zodat de radio kan stoppen met zwetsen, en dan zeg ik het netjes. Iedereen liegt."

Aan het eind van de dag loopt er nog maar af en toe iemand binnen. De opkomst ligt dan net iets boven de 60 procent.

Reportage en gesprek: Rusland naar de stembus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl