Een lhbt-ontmoetingscentrum in Jekaterinenburg.
Aangepast

'In Jekaterinenburg is de homofobie toegenomen'

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

"Ik ga niet stemmen en mijn vrienden ook niet. Omdat het helemaal niets beslist", zegt Andrej. Hij is eigenaar van een homoclub in Jekaterinenburg. Alleen bekenden weten de locatie van de club.

"We wonen in een hele homofobe stad. Door de politiek zijn mensen opgehitst. Als je er niet uitziet als ieder ander, word je in elkaar geslagen en heb je problemen."

Andrej geeft een rondleiding door zijn club. "Daar staat de DJ. Hier is de bar. En daar staat een badkuip waar strippers voorstellingen geven. We hebben een kelder met een donker labyrint, en een ruimte voor SM."

Zijn vorige club moest hij sluiten nadat voetbalhooligans de club bestormden. Daarna was het er niet meer veilig, zegt Andrej, want op bescherming van de politie hoeft hij niet te rekenen.

Verboden te informeren

In Jekaterinenburg is een ontmoetingscentrum voor lhbt'ers. Daar vinden we de lesbische Sofie, die niet haar echte naam wil geven. Sinds 2013 is het verboden kinderen te informeren over homoseksualiteit. Maar Sofie wil lesgeven aan kinderen.

"Ik begrijp dat de goedkeuring van homoseksuele families kan worden geïnterpreteerd als propaganda", zegt Sofie. "Daarom is het beter dat ik niet een actieve rol speel zolang ik werk op een staatsschool."

Reportage: Poetins Rusland, deel vier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl