Ze probeert het gewoon nog een keer: Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren kondigt vandaag een initiatiefwet aan die onverdoofd slachten moet verbieden. Bij halal en koosjer slachten worden de dieren namelijk niet verdoofd.
Thieme benadrukt dat onverdoofd slachten tot veel extra stress leidt bij dieren en daardoor "onaanvaardbaar dierenleed" veroorzaakt. "De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van anderen - mens en dier - begint."
Al bijna honderd jaar geleden is wettelijk vastgelegd dat dieren voorafgaand aan de slacht moeten worden bedwelmd. Hierbij is een uitzondering gemaakt voor de rituele slacht. "Het is ontzettend belangrijk dat het voor een dier niet uitmaakt welk geloof zijn slachter heeft", vindt Thieme.
Afspraken
Een eerder wetsvoorstel om de uitzondering op te heffen strandde in de Eerste Kamer. Daarna heeft het kabinet geprobeerd afspraken te maken met religieuze organisaties over het onverdoofd slachten. "In 2012, tijdens de behandeling in de Eerste Kamer kwam staatssecretaris Henk Bleker ineens met het idee van een convenant", zegt Thieme.
Dat convenant werd in 2012 gesloten maar er moest nog allerlei onderzoek gedaan worden. In juni 2017 kwamen er concrete afspraken, en per 1 januari dit jaar is het convenant in werking getreden. Dieren moeten volgens het convenant na 40 seconden alsnog bedwelmd worden.
"We zijn nu dus zes jaar verder en er is heel veel geruzie en gesteggel geweest en nog steeds is het zo dat dieren onverdoofd geslacht worden en pas na 40 seconden lijden misschien een verdoving krijgen. Dat is echt een doorn in het oog van heel veel mensen. En daarom moet er ook een einde komen aan die onverdoofde slachtpartij."
Rachid Bal is voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een van de ondertekenaars van het convenant. "De moslim- en jodengemeenschappen hebben de afgelopen jaren enorm hard gewerkt aan het verbeteren van het dierenwelzijn, op allerlei manieren."
Dierenartsen
Bal legt uit dat de slagerijen er nu voor zorgen dat de dieren een herkenbare route lopen waardoor ze niet onrustig worden. "De dieren moeten niet in de gaten hebben waar ze naartoe lopen. Dus er mag niks in het zicht van het dier zijn, geen geluiden van andere dieren en ook geen bloed. We hebben daar 3 tot 4 jaar aan gewerkt."
Hij vindt de timing van Thieme dan ook vreemd. "De slachterijen zijn nu drie maanden bezig, en dan komt de PvdD hiermee? Ja, kom op, na drie maanden. Geef ons een kans. We willen de dieren geen pijn doen. Dierenwelzijn vinden wij net zo belangrijk. Laat ons gewoon ons geloof belijden."
Maar Karen Soeters, oprichter van Animals Today, zegt dat er een Europees overleg is geweest van dierenartsen die gespecialiseerd zijn in welbevinden. "Zij hebben geconstateerd dat het gruwelijk pijnlijk is en dat dieren kunnen stikken omdat er bloed in hun luchtpijp komt."
Soeters: "Ze kunnen nog minutenlang bij bewustzijn blijven. Ook het fixeren van de dieren in metalen machines geeft ze heel veel stress en angst. Het moet echt afgelopen zijn."