MH17 - 'Carlos'
Aangepast

MH17: 'luchtverkeersleider Kiev' ontmaskerd, hij blijkt een fantast

  • Rudy Bouma

    verslaggever

  • Rudy Bouma

    verslaggever

Een van de hardnekkigste geruchten rond MH17 is ontkracht. Een 'Spaanse luchtverkeersleider' die twee straaljagers zou hebben gespot nabij de Boeing 777 blijkt een bedrieger in Roemenië.

De man, een Spanjaard die zichzelf 'Carlos' noemt, zou hebben gewerkt bij de luchtverkeersleiding op het vliegveld van Kiev. Hij tweette dat Oekraïne achter het neerhalen van MH17 zit, in plaats van Rusland. Meerdere Russische staatsmedia citeerden zijn tweets en ook in Nederland werd de informatie gedeeld.

Ook president Poetin haalde de beweringen aan in een interview met filmmaker Oliver Stone: "Wat deed een militair toestel in het deel van het luchtruim dat bestemd was voor de burgerluchtvaart", vroeg Poetin zich af. Een Russische topmilitair vroeg Kiev opheldering over de vermeende luchtverkeersleider.

De man werd enkele maanden voor zijn tweets over MH17 al geïnterviewd door de Spaanstalige editie van staatszender Russia Today. Toen zei hij Oekraïne te zijn ontvlucht na bedreigingen van Europagezinde betogers, die kort daarvoor in opstand waren gekomen tegen de Rusland-gezinde president Janoekovitsj.

Russia Today wordt er al langer van beschuldigd 'nepnieuws' en Russische propaganda te verspreiden. De zender zegt in een reactie geen twijfel te hebben gehad aan de identiteit van 'Carlos' omdat hij veel volgers op Twitter had. Dat aantal was snel gegroeid nadat de Spanjaard controversiële berichten over Oekraïne plaatste.

Op vrijgegeven radarbeelden bleken geen straaljagers te zien. Alhoewel ook de identiteit van 'Carlos' al langer in twijfel werd getrokken, haalden complotdenkers op sociale media hem veelvuldig aan. Journalisten speurden lange tijd tevergeefs naar de man, maar Radio Free Europa/Radio Liberty en het Roemeense RISE hebben hem nu eindelijk opgespoord.

De man heet Jose Carlos Barrios Sanchez. Hij werd in Spanje tot een gevangenisstraf veroordeeld voor fraude en woont al jaren in Roemenië. Hij was daar zelfs te zien in een kookprogramma. Ook in Roemenië is hij opgepakt voor oplichting.

Jose Carlos Barrios Sanchez in Roemeens kookprogramma

Sanchez geeft nu toe geen verkeersleider te zijn. Ook was hij in de zomer van 2014 niet in Oekraïne. De Spanjaard beweert dat hij 48.000 dollar uit Rusland heeft ontvangen voor zijn tweets en het interview met Russia Today, maar heeft daar geen bewijzen voor getoond. De staatszender ontkent hem te hebben betaald.

Zijn Twitteraccount @spainbuca leek kort na de omstreden de tweets te zijn overgenomen door iemand met een Russische naam en is geschorst door het sociale media-platform.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl