Minister van Financiën Wopke Hoekstra is er duidelijk over: nationale staten moeten gemaakte afspraken nakomen en voldoen aan de Europese begrotingsregels. En nieuwe initiatieven in de Europese Unie moeten de steun van het publiek hebben en niet leiden tot het overhevelen van meer bevoegdheden naar Europa.
In een speech tijdens een congres van de financiële raad van Angela Merkels partij het CDU gaf Hoekstra vandaag tegengas aan Frans-Duitse plannen voor verdere economische integratie binnen de EU.
"Mijn grootste zorg, mijn meest elementaire zorg, is dat we de verkeerde beslissingen nemen en daarmee het vertrouwen van onze burgers verliezen en onbedoeld het pad van desintegratie inslaan", vindt Hoekstra.
We hebben duidelijke regels met elkaar afgesproken.
"Kiezers stellen me vragen over Europa: hoe kan het zijn dat landen die veel steun ontvangen, niet bereid zijn om migranten te accepteren? Hoe kan het dat landen die deel willen uitmaken van de unie openlijk de voordelen en de noodzaak van de rechtsstaat ter discussie willen stellen? Hoe kan het dat we innovatie, migratiebeleid en effectief grensbeheer nodig hebben, maar de EU investeert niet in deze gebieden?"zegt Hoekstra.
Als minister van Financiën ziet Hoekstra het nut van nieuwe regels binnen de EU niet in. "We hebben geen tekort aan duidelijke afspraken. We hebben duidelijke regels met elkaar afgesproken. Over onze begrotingen en over onze schulden. We zijn duidelijk overeengekomen wat te doen wanneer een land de regels overtreedt. En we zijn duidelijk overeengekomen wat te doen als een bank dreigt in te storten."
Zo maar bouwen voelt misschien als daadkracht, maar daar komt later ellende van.
Hoekstra steekt het dat zelfs in goede economische tijden, zoals de huidige, sommige landen hun tekort slechts met moeite onder de limiet van 3 procent houden. Om dan weer een nieuw bouwwerk te zetten op het bestaande Europese fundament, vindt hij een slechte keuze.
"We moeten het fundament versterken", zegt Hoekstra. "En ondertussen bedenken hoe en op welke voorwaarden we nieuwe etages op het Europese huis willen zetten. Zo maar beginnen met bouwen, voelt misschien als daadkracht, maar daar komt later ellende van."