Aangepast

Oude tweet NIDA zet samenwerking met linkse partijen in R'dam onder druk

De SP, PvdA en GroenLinks vormen samen met NIDA een links verbond in Rotterdam. Die samenwerking is vanavond onder druk komen te staan door een tweet van NIDA uit 2014. Daarin wordt de vergelijking gemaakt tussen Israël en IS.

Barbara Kathmann, PvdA-lijsttrekker in Rotterdam, noemt de tweet onaanvaardbaar. "Wat NIDA hier stelt, kan volgens PvdA Rotterdam verre van door de beugel. Dit is onbegrijpelijk." Ze kende de tweet zelf nog niet en is benieuwd hoe de partij gaat reageren.

NIDA geeft aan Nieuwsuur de volgende reactie. "De provocatieve tweet moet gelezen en begrepen worden in de context van de maatschappelijke discussie op dat moment (2014, tevens vlak na de Gaza-oorlog). We zien geen reden om die tweet te verwijderen. De tweet van NIDA was een dag nadat het ministerie van Justitie een ambtenaar had geschorst na haar tweet over Isis. NIDA stelde deze tweet op als het ware een steunbetuiging aan het vrije woord, vandaar #vrijheidvanmeningsuiting. De rechter heeft overigens later de ambtenaar ook gelijk gegeven in een rechtszaak over dit (onterecht gebleken) ontslag."

Met 'de ambtenaar' bedoelt NIDA Yasmina Haifi. Zij twitterde in augustus 2014 dat Islamitische Staat "een vooropgezet plan" was van zionisten "die bewust de islam zwart willen maken".

Scheiding tussen kerk en staat

SP-leider Lilian Marijnissen zei eerder vandaag, voor de ophef over de tweet, dat ze niet te spreken is over de samenwerking van de Rotterdamse afdeling van haar partij met NIDA, een partij die op de islam is geïnspireerd.

"Ik had die keuze zelf niet gemaakt", zegt Marijnissen. Ze vindt dat de socialisten te ver afstaan van NIDA. "Zij willen een prominentere plek voor religie in de samenleving. De SP vindt juist scheiding van kerk en staat heel belangrijk."

De SP, GroenLinks, PvdA en NIDA hebben een manifest opgesteld voor een 'sociaal, duurzaam en inclusief Rotterdam'. Ze willen armoede en schulden in de stad aanpakken, maar zouden ook vrije dagen op niet-westerse feestdagen willen instellen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher zei vandaag dat hij wel even "met de wenkbrauwen heeft gefronst" na het sluiten van het verbond met NIDA. "Maar van onze lokale lijsttrekker heb ik begrepen dat de partijen alleen dezelfde uitgangspunten ondertekenen. Meer is het niet."

SP en PvdA over samenwerking met NIDA in Rotterdam

In het tv-programma Buitenhof zei GroenLinks-leider Jesse Klaver eerder vandaag dat hij zich ook heeft afgevraagd of de samenwerking een goed idee is. "Maar uiteindelijk kwam ik tot de slotsom dat dat zo is. Mij gaat het om wat een partij in de praktijk doet. Als dat deugt, wil ik ermee samenwerken."

Hij vindt dat NIDA zich de afgelopen jaren heeft laten zien als een progressieve partij. "Ik had daar twijfels over, maar wat mij over de streep heeft getrokken, was dat ze een manifest hebben ondertekend dat gaat over homo-rechten in Rotterdam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl