Aangepast

Extra lange uitzending onrust Arabische Wereld

Regimes in de Arabische wereld vallen als dominostenen om. De geschiedenis van het Midden-Oosten lijkt in een stroomversnelling te raken die nog het meest lijkt op de gebeurtenissen in Oost-Europa rondom de val van de muur. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van de revolutie in de Arabische wereld? Deze vragen staan vanavond centraal in een extra lange live-uitzending van Nieuwsuur, van20.57 tot 22.53 uur op Nederland 2.

Lees ook het laatste nieuws en bekijk het overzicht van de gebeurtenissen

Correspondenten

Nieuwsuur is aanwezig in Libië met onder anderen verslaggever Jan Eikelboom en arabist Esmeralda van Boon die eerder al verslag deden van de revolutie in Tunesië en Egypte. Verder wordt er geschakeld met NOS-correspondent Nicole Le Fever die nu aan de grens van Libië en Tunesië verblijft.

Inside story

Nieuwsuur spreekt met Gigi Ibrahim in Caïro, zij is één van de officieuze leiders van de revolutie in Egypte. Niet eerder in Nederland uitgezonden fragmenten van een inside story van Al Jazeera laten zien dat de revolutie minder toevallig is dan het leek. Islamoloog Tariq Ramadan spreekt vanuit Athene over de rol van de Islam en de Moslimbroederschap in Egypte bij de omwenteling van dictatoriale regimes in de Arabische wereld.

Veiligheidsadviseurs

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, CDA) reageert op de ontwikkelingen. Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks is te gast in de studio. Net als Europarlementariër voor de VVD, Hans van Baalen, die zijn licht laat schijnen over de reacties van Europa en de Verenigde Staten bij de revolutie in de Arabische wereld. Amerikacorrespondent Tom Kleijn sprak hiervoor met de veiligheidsadviseurs van de voormalige presidenten Ford, Carter en Reagan en de stafchef van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell.

Bedrijfsleven

Betrokkenen uit het Nederlandse bedrijfsleven die zaken doen met Libië en het Midden-Oosten spreken over de economische gevolgen van de omwenteling in de Arabische wereld voor Nederland. Wat staat er op het spel voor het bedrijfsleven en wat staat de autobezitter te wachten aan de pomp?

Zelfverrijking

Nieuwsuur zoomt verder in op de corruptie en zelfverrijking van de (voormalige) leiders van Tunesië, Egypte en Libië. Hoe verduisterden zij miljarden van hun bevolking en wat doet de internationale gemeenschap om die tegoeden te bevriezen? Verslaggever Rudy Bouma ging op jacht naar de miljarden van Ben Ali, Mubarak en Kahdaffi. Nieuwsuur sprak ondermeer met Daniel Thelesklaf in Basel, internationaal consultant en voormalig hoofd van de Zwitserse financiële politie.

En natuurlijk is er volop aandacht voor de laatste ontwikkelingen via verschillende verslaggevers en correspondenten in de regio.

Presentatie: Mariëlle Tweebeeke en Astrid Kersseboom

De aflevering van Tegenlicht, "De Chinese Bubble", is verplaatst naar volgende week maandag om 20.55 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl