Nieuwsuur
Aangepast

Dit zijn de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs

De schrijvers Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Murat Isik, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjen van Veelen en Tommy Wieringa maken kans op de Libris Literatuur Prijs. Traditiegetrouw bracht Nieuwsuur de genomineerden het goede nieuws.

Bekijk hieronder de reacties van de zes gelukkigen.

Dit zijn de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs

De zes genomineerden werden geselecteerd uit een longlist met 18 schrijvers, die weer is samengesteld uit de beste 227 boeken (van 96 vrouwelijke en 126 mannelijke auteurs) van het afgelopen jaar.

"Het lezen van de romans bracht ons over de hele wereld - de auteurs, ook zij die dicht bij huis blijven, zijn rusteloos. Er waren niet alleen maar geografische verplaatsingen; ook in de tijd verplaatst men zich", schrijft de jury in het juryrapport.

Shortlist voor 2018

Martin Michael Driessen - De pelikaan

"Plaats van handeling is een Joegoslavische stad aan de Adriatische kust, waar Josip Tudjman elke dag een oude kabeltrein een heuvel oprijdt. Op een dag wordt hij afgeperst door de plaatselijke postbode, Andrej. Deze leest stiekem de post en ontdekt dat Josip er al jaren een affaire op na houdt. Wanneer Josip ontdekt wie zijn afperser is, gaat hij Andrej op zijn beurt afpersen. Zo houden de afpersers elkaar in stand, waarbij ze om beurten in de rol van slachtoffer en helper worden gedwongen."

Ik ben een beetje helderziend, dus had ik de nominatie verwacht.

Martin Michael Driessen
 • ANP
  Martin Michael Driessen
 • -
  De pelikaan - Martin Michael Driessen

Marjolijn van Heemstra - En we noemen hem

"En we noemen hem is een meeslepende roman, een persoonlijke queeste, een onderzoek van de auteur naar de feiten achter een verhaal dat binnen de familie mythische proporties heeft aangenomen. Van Heemstra wordt gedreven door een innerlijke noodzaak deze familiemythe te ontrafelen en het verleden te reconstrueren. Zij is zwanger en is voornemens haar kind, als het een zoon is, te vernoemen naar haar inmiddels overleden oom Frans. Deze heeft volgens de familie een heldendaad verricht door een jaar na de oorlog een aanslag te plegen op een niet-veroordeelde NSB-er."

Het is heel moeilijk om een boek in de aandacht te houden, maar dit is een goede manier.

Marjolijn van Heemstra
 • Maarten van der Kamp
  Marjolijn van Heemstra
 • -
  En we noemen hem - Marjolijn van Heemstra

Murat Isik - Wees onzichtbaar

"In Wees onzichtbaar vertelt Murat Isik het verhaal van Metin Mutlu, een Turks jongetje dat op vijfjarige leeftijd, met zijn ouders en zijn zusje, via Duitsland in de Amsterdamse Bijlmer terechtkomt en daar opgroeit. Het gezin wordt gedomineerd door een tirannieke vader, die een groot deel van de gezinsuitkering uitgeeft aan gokken en drinken."

Het is een enorme eer voor me, het voelt als een doorbraak.

Murat Isik
 • Liselore Chevalier
  Murat Isik
 • -
  Wees onzichtbaar - Murat Isik

Ilja Leonard Pfeijffer - Peachez, een romance

"Peachez, een romance is het met spanning opgebouwde en vermakelijke verhaal van een liefde in tijden van internet. Een hoogleraar Latijnse letterkunde wil zijn pensionering opluisteren met een congres over Tertullianus, de vroegchristelijke schrijver die beroemd werd om zijn uitspraak 'Ik geloof, omdat het absurd is'. Schijnbaar toevallig raakt hij via de mail in contact met een vrouw die beweert als barmeid en fotomodel Sarah Peachez in Las Vegas te werken. Zijn nieuwsgierigheid groeit uit tot een hevige verliefdheid, zodat hij zijn verlammende vliegangst overwint en argeloos als drugskoerier naar de vervulling van zijn liefde in een tropisch paradijs vertrekt."

 • Stephan Vanfleteren
  Ilja Leonard Pfeijffer
 • -
  Peachez, een romance - Ilja Leonard Pfeijffer

Arjen van Veelen - Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

"Weinig schrijvers slagen erin het verlies van een vriendschap zo invoelbaar en tegelijkertijd lichtvoetig te beschrijven als Arjen van Veelen. Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken is een ode aan een vriend die aan een hartaderbreuk bezweken is. Van Veelen had deze Tomas, een aankomende schrijver, aan de universiteit leren kennen als een belezen en superieure dandy."

Ik ben een beetje trillerig, ik had het heel erg gehoopt.

Arjen van Veelen
 • Tessa Posthuma de Boer
  Arjen van Veelen
 • -
  Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken - Arjen van Veelen

Tommy Wieringa - De heilige Rita

"Tommy Wieringa's roman De heilige Rita voert de lezer naar een klein grensdorp in Twente, waaruit alle ambitieuze bewoners vroeg of laat wegtrekken. Een dorp dat door de auteur kernachtig wordt samengevat met de woorden 'wel een wolf maar geen pinautomaat'. Waar de lokale kruidenierswinkel allang geen verse producten meer verkoopt, maar wel de laatste in het land is met Saromapudding en North State-sigaretten in het assortiment."

 • Gary Doak
  Tommy Wieringa
 • -
  De heilige Rita - Tommy Wieringa

Live

De winnaar wordt traditiegetrouw bekend gemaakt tijdens een galadiner in het Amstel Hotel in Amsterdam. Nieuwsuur zendt de prijsuitreiking live uit op maandag 7 mei 2018.

Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl