Aangepast

'Doe je vier jaar je stinkende best, komt dit net voor de verkiezingen'

  • Nynke de Zoeten

    politiek verslaggever

  • Nynke de Zoeten

    politiek verslaggever

Een derde van de D66-lijsttrekkers uit de grotere steden heeft bij het campagnevoeren last van het afschaffen van het raadgevend referendum. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs de 31 grootste steden. We spraken met 20 lijsttrekkers over wat zij terughoren tijdens de campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen.

"Soms is het best frustrerend", zegt lijsttrekker Carmen Hoogeveen uit Emmen. "Doe je vier jaar je stinkende best in de raad en dan speelt er iets op landelijk niveau en dan word je daar op afgerekend. Maar goed, andere keren heb je weer voordeel van het landelijke beeld".

Toch zeggen de meeste lokale afdelingen dat ze er niet of nauwelijks op worden aangesproken. Sommigen zijn daar verbaasd over. "Ik krijg nul vragen over het referendum, een beetje tot mijn eigen verbazing. Het speelt meer op sociale media dan op straat", is de ervaring Klaas Verschuren in Utrecht.

Inge Prins uit Alphen aan de Rijn vertelt dat ze al een tijd aan het folderen is. "We krijgen wel veel vragen en opmerkingen over wat in Den Haag gebeurt. Zelf ben ik ook niet gelukkig met de afschaffing van het referendum. Maar ik antwoord: het zijn lokale verkiezingen. Je kiest mij en niet Alexander Pechtold".

Een aantal afdelingen baalt van de timing. Peter van Diepen uit Alkmaar: "Als je dit een paar weken voor de verkiezingen doet, word je wel geframed als partij die van haar principes afstapt. Maar het biedt ook weer kansen om met mensen in gesprek te gaan. Dat is ook het doel van canvassen".

In Enschede hing er vorige week een spandoek 'Van Mierlo died twice'. Lijsttrekker Eelco Eerenberg vermoedt dat dat van een andere partij was. "Maar anonieme spandoeken helpen niet bij een debat. En langs de deuren merken we niets van kritiek op dit punt".

Veel lijsttrekkers zeggen dat ze ook voordeel hebben van de landelijke politiek: op de donorwet krijgen ze veel positieve reacties. In Amsterdam kiezen ze de vlucht naar voren. Lijstrekker Reinier van Danzig: "Bij ons speelt het referendum nauwelijks. Maar als we vragen krijgen, wijzen we op het initiatief om de nieuwe burgemeester te kiezen. Bovendien leg ik ze uit dat onze concurrent GroenLinks de eerste was die haar handtekening weghaalde onder het bindend referendum".

Gesprek en reportage: D66, het referendum en de verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl