Aangepast

Experimenteren met parttime verpleeghuiszorg? 'Dat bestaat eigenlijk al'

  • Judith Pennarts & Floor Ligtvoet

  • Judith Pennarts & Floor Ligtvoet

VVD en D66 lanceerden onlangs een nieuw plan: experimenteren met parttime verpleeghuizen. Zo willen ze het gat dichten tussen langer thuis wonen en het verpleeghuis. Het plan, waarbij zieke ouderen voor korte tijd in een verpleeghuis verblijven, roept echter verbazing op bij zorgondernemers in het land. Want eigenlijk bestaat het al.

"Ik ben verbaasd dat ze daar nog onderzoek naar willen doen", zegt Petra Oxfoort van het respijthuis in Alkmaar. "Het is jammer dat ze niet hebben gekeken naar de initiatieven die er al zijn." Zo kunnen in het respijthuis mensen een paar dagen of een week per maand verblijven, zodat de mantelzorger thuis op adem kan komen.

En die rust hebben mensen die voor hun zieke partner zorgen vaak hard nodig, vertelt Susan van der Burg, medewerkster van het logeerhuis Warm Thuis in het Noord-Hollandse Oterleek. "Ik heb heel veel mensen hier huilend aan tafel gehad. Hoe moeilijk het is, hoe zwaar het is."

Sinds de sluiting van verzorgingshuizen komt de zorg van veel zieke ouderen vooral op het bord van de mantelzorgers terecht. De lat om opgenomen te worden in het verpleeghuis ligt steeds hoger. Veel verpleeghuizen kampen met wachtlijsten. Hierdoor is er een gat ontstaan, dat de parttime verpleeghuiszorg kan opvullen.

'Nee' verkopen

In het respijthuis is Eiko Rozenga deze week een van de gasten. Hij heeft aan een val blijvend hersenletsel overgehouden. Sindsdien zorgt zijn vrouw voor hem. Maar deze week dus even niet. Ze is er ontzettend aan toe. "Ik ga straks op de bank liggen en kom er niet meer vanaf", verzucht ze.

Parttime verpleeghuiszorg, om mantelzorgers even te ontlasten

De zorginitiatieven in Alkmaar en Oterleek zitten meestal vol met gasten. Toch kan lang niet iedereen op een logeerbed rekenen. De financiering blijkt een knelpunt. De ene gemeente betaalt wel, de andere niet of veel te weinig.

"We moeten soms 'nee' verkopen, omdat de gemeente 'nee' verkoopt. Die vindt de situatie niet erg genoeg of de mantelzorgers niet overbelast genoeg", geeft Oxfoort van het respijthuis aan.

Mensen die nog afhankelijk zijn van de gemeente, vallen nu tussen wal en schip.

Hans van Amstel, directeur Warm Thuis

Ook Hans van Amstel, directeur van het logeerhuis in Oterleek, is bekend met het probleem. "Mensen die nog afhankelijk zijn van de gemeente, van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, red), die vallen nu tussen wal en schip."

Hij raadt mantelzorgers vaak aan om alvast voor hun partner een indicatie voor het verpleeghuis aan te vragen. Dan vallen ze onder een andere wet en wordt het logeren wel betaald.

Maar is het idee nu juist niet dat de persoon met deze logeerpartijen langer thuis kan wonen? Ja, erkent hij, dat dat alleen met indicatie voor een verpleeghuisplek kan "is wel een beetje de wereld op zijn kop".

Opnieuw het wiel uitvinden

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komt in mei met een plan voor de ouderenzorg, daarin staan dan ook opties om het gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis te dichten. De twee instellingen in Alkmaar en Oterleek willen de Haagse politici graag ontvangen, voordat ze met elkaar opnieuw het wiel gaan uitvinden.

'Parttime verpleeghuiszorg bestaat eigenlijk al'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl