Voor Wim Butter waren de laatste aardbevingen in Groningen een doorslaggevende factor. "Het moet gewoon anders. Daarom stappen wij over naar aardgasvrij." In de wijk in Purmerend waar hij woont, loopt een project om woningen om te schakelen van aardgas naar stadsverwarming.
Dat moet uiteindelijk met alle woningen in de gemeente gebeuren. Het vraagt wel wat aanpassingen in huis: andere verwarmingsinstallaties en kooktoestellen. "We gaan over naar elektrisch koken, dat wordt wel even wennen. Maar we gaan om, naar een gasloos leven", zegt Wim.
Die overgang wacht alle huizen in Nederland. En wel voor 2050. Dat is de ambitie van het nieuwe Klimaatakkoord dat minister Eric Wiebes afgelopen week presenteerde. Het betekent dat ieder jaar 230.000 woningen van het aardgas moeten worden gehaald om de klimaatdoelen van Parijs te halen.
Wie draait op voor de kosten?
De gemeente Purmerend heeft de ambitie om in 2035 al een eind op weg te zijn, zegt Jaspert Verplanke. Hij is projectleider van Purmerend Aardgasvrij. Hij benadrukt dat de gemeente een unieke startpositie heeft. "75 procent van de huizen hier is al aangesloten op het warmtenet en dus aardgasvrij. We hebben dus 'slechts' 25 procent te gaan. Dat is een opgave van tienduizenden woningen."
Hij vraagt zich wel af wie er uiteindelijk voor de kosten zal opdraaien. De 77 woningen in Overwhere-Zuid, de wijk waar het project loopt, krijgen een subsidie van 5000 euro. "Maar om de hele gemeente aardgasvrij te maken, dat zal in de vele miljoenen lopen."
Maak aardgas duurder, dan wordt het aantrekkelijker om er vanaf te gaan.
Volgens Frans Rooijers, directeur van centrum voor energiebesparing CE Delft, zijn de doelstellingen helder, maar zijn er grote inspanningen nodig om er te komen. "Op alle niveaus zal er grote haast moeten worden gemaakt. Het gaat om grote ingrepen."
Hij voorziet bijvoorbeeld een groot tekort aan installateurs. "Dat is er nu al. Nieuwbouwprojecten moeten vaak wachten op installateurs die het gas en licht komen aansluiten. Als er straks miljoenen huizen van het gas af moeten, dan zijn zij ook heel hard nodig."
Rooijers vindt het goed dat minister Wiebes ambitieus van wal steek. "Maar hij is wel erg gericht op maatregelen. Ik hoop dat er ook een markt ontstaat op dit gebied, we moeten af van die subsidies. Klimaatneutraal moet de markt worden." Die subsidies moeten volgens hem alleen gebruikt worden om de overgang naar dure technieken makkelijker te maken.
Hij merkt dat het soms lastig is om mensen te overtuigen dat aardgasvrij echt de norm moet worden. "Ze hebben vaak nog niet het idee dat er echt iets moet gebeuren." Hij pleit er dan ook voor om de prijs van aardgas te verhogen. "Dan wordt het ook aantrekkelijker om ervan af te gaan."