Voor Joke Ploeg en Ayhan YazGil (beide 33) komt de uitbreiding van het ouderschapsverlof niet op tijd. Hun kindje wordt volgende week al verwacht. Toch zijn ze zeer te spreken over de nieuwe plannen. "Het hoort bij deze tijd. Het is goed voor vrouwen, maar ook voor de binding van vader en kind."
Ze zijn vandaag op de negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam, waar minister Wouter Koolmees de nieuwe wet kwam presenteren. Partners krijgen vanaf volgend jaar een week doorbetaald verlof na de geboorte van een baby. Ze moeten het nu doen met twee dagen verlof, betaald door de werkgever.
In de nieuwe wet krijgen partners ook de mogelijkheid om in het eerste half jaar na de geboorte nog eens vijf weken extra verlof op te nemen. In die periode krijgen ze 70 procent van hun loon doorbetaald. In totaal kunnen partners dus straks maximaal zes weken verlof krijgen.
Spitsuur van het leven
"Als je een kind krijgt, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Je zit meteen in het spitsuur van het leven. En dan is het natuurlijk goed om met elkaar extra tijd te krijgen, om te kunnen wennen aan het leven met een baby erbij", zegt minister Koolmees. "Daardoor ontstaat er een betere start voor moeder, partner en kind."
Volgens Koolmees zullen door de extra dagen vrij de taken rond het huishouden en het werk ook beter worden verdeeld. "Daar worden later de vruchten van geplukt. Je doet het dan echt samen, de moeder kan ook aan haar carrière blijven werken. En ook is het volgens onderzoeken een goed begin van de band tussen de ouders en het kind."
De Sociaal-Economische Raad (SER) bracht vorige week een voorstel naar buiten om beide ouders zes weken doorbetaald verlof te geven. De minister gaf toen al aan niet zo ver te willen gaan. Hij had er vooral problemen mee dat het SER-voorstel door de overheid moet worden betaald.
Werkgeversorganisatie VNO/NCW is in principe voor een verlof van vaders en partners. "Maar het zou slimmer en beter moeten kunnen", zegt Alfred van Delft van de werkgeversorganisatie. "Slimmer omdat er weer een extra regeling komt, dat zou eenvoudiger moeten kunnen. En beter omdat nu wel heel eenzijdig de rekening bij de werkgevers wordt neergelegd."
Acht maanden bij zoontje
Minister Koolmees wees er eerder zelf op dat Nederland erg achterloopt op andere landen als het gaat om ouderschapsverlof. In sommige landen is het behoorlijk langer. Zo krijgen in Zweden beide ouders samen zestien maanden betaald vrij.
De ouders mogen het verlof zelf indelen. Vergeleken met vaders in andere landen nemen die van Zweden een flink deel voor hun rekening. Zo ook Olle, die we vorig jaar spraken. Hij zorgt voor zijn zoontje Vilhelm en blijft daarvoor in totaal acht maanden thuis.