Aangepast

Transavia-topman: Het is nu eenmaal een zwaar en onregelmatig beroep

Duizenden reizigers zaten vandaag vast door de staking van piloten van Transavia. Tot woede van de baas van de luchtvaartmaatschappij. Transavia-topman Mattijs ten Brink: "Als je naar het bord kijkt en je ziet dat alle vluchten zijn geannuleerd, dan krijg je gewoon pijn in je buik." Ten Brink vindt dat het meningsverschil niet over de ruggen van de passagiers moet worden uitgevochten.

"De gesprekken met de vakbond zijn niet van gisteren, en ik wil graag een oplossing. Maar het is nu eenmaal een zwaar en onregelmatig beroep."

Volgens pilotenvakbond VNV was de staking wel degelijk nodig en was het de eerste pilotenstaking in de 51-jarige geschiedenis van Transavia. "Deze werkonderbreking ging over gezonde roosters en grip op vrije tijd. Hopelijk zijn vervolgacties niet nodig en kunnen we weer gezond doorvliegen", meldt de vakbond, die blij is dat de boodschap bij de Transavia-directie is overgekomen.

De piloten zitten al ruim een jaar zonder cao. Onderhandelingen leverden niets op. Ze eisen regelmatiger roosters, meer grip op hun vrije tijd en een hoger loon. Volgens de piloten zijn er zoveel lastminuteveranderingen in het rooster dat dat niet te combineren is met een normaal gezinsleven.

Volgens Transavia krijgt een piloot vier à vijf weken van tevoren zijn rooster. "90 procent van die roosters blijft overeind", zegt een woordvoerder. Het betekent dat ze ongewijzigd worden uitgevoerd door de piloten. "De 10 procent die niet overeind blijft, bestaat uit bijvoorbeeld vluchten die veranderen door weersomstandigheden of zieke collega's."

Veertien uur

Volgens VNV zit de vork anders in de steel. Roosters zouden pas drie weken van tevoren worden uitgereikt. "En in ieder rooster worden wel veranderingen doorgevoerd", zegt Joost van Doesburg van de VNV.

"De wijzigingen worden steeds korter van tevoren bekend, tot veertien uur vantevoren. Dan denk je dat je de volgende dag een ochtenddienst hebt, wordt het opeens een middagdienst. Op die manier kun je geen gezinsleven plannen." Volgens Van Doesburg hebben roosters bij andere maatschappijen een veel grotere voorspelbaarheid doordat er minder wijzigingen zijn.

Getroffen

Er stonden vanochtend dertig vluchten gepland van de KLM-dochter. Achttien van de vluchten vertrokken vanaf Schiphol, zes vanaf Rotterdam en zes van Eindhoven Airport.

Transavia meldt dat negenduizend gedupeerden van de pilotenstaking van vanochtend vandaag nog naar hun bestemming gebracht kunnen worden. In totaal zijn twaalfduizend reizigers door de staking getroffen.

Zijn piloten staken, Transavia-topman wil oplossing

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl