Twee weken nadat Nederland de lokale democratie buitenspel zette en het bestuur overnam, is de ongekende stap op het eiland nog altijd het gesprek van de dag. Waar de één er schande van spreekt en Nederland kolonialisme verwijt, is de ander blij met het ingrijpen van staatssecretaris Raymon Knops van Koninkrijksrelaties. Ook over de vraag hoe het zover heeft kunnen komen zijn de meningen verdeeld.
Sommigen wijzen naar Clyde van Putten die zich als lid van de eilandsraad verzette tegen Nederlandse regels en zo de toorn van Den Haag over zich afriep. Anderen vinden juist dat van Putten als zondebok wordt gebruikt om het Nederlandse onvermogen om het eiland te helpen te verhullen.
"Ik heb ze herhaaldelijk uitgedaagd om met bewijzen te komen", zegt Van Putten zelf. "Er is geen corruptie, er is geen mismanagement, als er al sprake is van onbehoorlijk bestuur dan zijn de Nederlander daar zelf verantwoordelijk voor." Van Putten noemt de inmenging uit Den Haag neo-kolonialisme. En hij is niet de enige op het eiland.
Minder bevoegdheden
Aan de andere kant zijn er mensen als Wendy Hodge. Zij beheert een Facebookpagina waarop ze de problemen van Sint Eustatius in kaart brengt. Hodge constateert dat er nu sprake is van vriendjespolitiek. "Ik ben blij dat de Nederlanders het bestuur hebben overgenomen. Ik hoop dat we nu gelijke kansen krijgen. Dat je een baan krijgt als je er de opleiding voor hebt. En niet omdat je een bepaalde politieke partij steunt."
Los van de discussie over verantwoordelijkheid, is iedereen er het er over eens dat het op veel fronten slechter is gegaan sinds Sint Eustatius sinds 2010 niet langer deel uitmaakt van de Nederlandse Antillen. Als onderdeel van de Antillen had het vrij veel eigen bevoegdheden. Nu is Sint Eustatius een bijzondere gemeente, met meer bemoeienis over de uitgaven vanuit Den Haag.
Ons eiland zit gewoon in de put.
Het eiland is er slecht aan toe. Het wegennet bijvoorbeeld zit vol met gaten. En overal wordt vuilnis gedumpt, terwijl het eiland een moderne afvalverwerking heeft. Maar die wordt niet door heel het eiland gebruikt, als gevolg van bureaucratie en onduidelijkheid over de procedure toen het systeem drie jaar geleden werd geschonken door Nederland.
Een oplossing lijkt ver weg, ook omdat de eilandbewoners diep verdeeld zijn. "Ons eiland zit gewoon in de put", zegt Wendy Hodge. "We waren een volk dat van elkaar hield. Nu is er veel haat. We moeten onze liefde weer hervinden."
Vanuit Nederland is oud-burgemeester Mervyn Stegers van het Twentse Tubbergen gevraagd om als als plaatsvervangend regeringscommissaris naast zijn Caribische collega Mike Franco, oud-voorzitter van het parlement van Curaçao, op Sint Eustatius orde op zaken te stellen.