Het zijn kijkcijfers om jaloers op te zijn: miljoenen mensen wereldwijd kijken mee met het wel en wee van een koppel slechtvalken dat leeft op de oude omroeptoren in Mortel bij Gemert. Ze zijn vanaf vandaag te volgen via de webcam op de site van de Vogelbescherming.
Vogelaar Martin Vink snapt wel dat mensen geboeid blijven. "De slechtvalken zorgen onderling voor veel spektakel. Maar er komen ook vaak indringers die ook wel in die nestkast willen. Dan komen er territoriale gevechten en dat is best sensationeel."
Volgens hem leven de kijkers ook erg mee. "De beelden laten de mooie kanten maar ook de minder mooie kanten van de natuur zien. Het uitkomen van het eerste ei, maar soms ook de dood van een jong. Het heeft eigenlijk alle ingrediënten van een soap."
Een snelle, sensationele vogel
Niet alleen de slechtvalk is de komende tijd live te volgen. Er staan ook webcams gericht op nesten en kasten van bijvoorbeeld ooievaars, zeearenden, steenuilen en bosuilen. Het is een jaarlijkse actie van de Vogelbescherming onder de titel: beleef de lente.
"Er is voor ieder wat wils", zegt Vink. "De een kijkt graag naar de slechtvalk, de ander graag naar de koolmees of de ijsvogel. Als er veel mensen naar kijken komt dat uiteindelijk alle vogels en de bescherming ervan ten goede."
Hij heeft zelf de regie over de webcams van de slechtvalk. De vogel spreekt hem persoonlijk erg aan. "Het is een snelle, sensationele vogel, er spreekt veel kracht uit. Hij kan snelheden van 350 kilometer per uur halen in duikvluchten."
Het mannetje zit ook graag op de eieren
Het is de bedoeling dat het koppel slechtvalken eieren gaat leggen in het nest. "De verwachting is toch wel drie tot vier eieren, dat is gebruikelijk. Meestal wordt het eerste ei begin maart gelegd en komt er na ruim een maand broeden de eerste uit."
Niet alleen het vrouwtje doet het broedwerk, ook het mannetje zit volgens Vink graag op de eieren. "Genderneutraal, zo zou je het kunnen noemen. Al heeft het vrouwtje er soms wel een beetje moeite mee. Maar het mannetje is een volhouder."
De webcams van de slechtvalken zijn ruim tien jaar geleden opgehangen en daarmee de oudste van het land. Ze hangen ook het hoogst: op 122 meter. Volgens Vink hebben de vogels er geen last van. "Ze merken er helemaal niets van. Het is gewoon een object in hun territorium."
De webcams staan 24/7 aan, dus kijkers kunnen zoveel kijken als ze willen. Maar het is niet de bedoeling dat het doorschiet, zegt Vink. "Dan krijg ik vragen van: kan je inzoomen, kan je uitzoomen, kunnen we dit of dat zien. Dan denk ik wel eens: die vogels mogen ook wel een klein beetje privacy hebben."