Verborgen camera Oekraïne
Aangepast

Corruptie in Oekraïne: zo werkt dat

De Oekraïense parlementariër Borislav Rozenblat nam volgens het anti-corruptiebureau NABU bijna 300.000 dollar aan steekpenningen aan. Tegen Nieuwsuur ontkent hij de aantijgingen.

Hieronder een reconstructie van de corruptie rond Rozenblat.

Een undercoveragent van NABU doet zich voor als vertegenwoordiger van een Arabisch bedrijf dat wil investeren in het delven en exporteren van amberstenen. Het delven van amber in Oekraïne is omstreden omdat het veelal illegaal gebeurt.

De geheim agente, Katerina, legt contact met parlementariërs die een wetswijziging hebben voorgesteld voor de amberindustrie, om investeringen aan te moedigen. Het zijn Borislav Rozenblat en Maksim Poliakov. Dit gebeurt er vervolgens volgens NABU.

oktober - november 2016

Rozenblat en Poliakov besluiten samen twee nieuwe wetsvoorstellen te deponeren die gunstig zijn voor het bedrijf van Katerina. Ze vragen haar vijftienduizend dollar voor hun diensten. De assistente van Poliakov en de lijfwacht van Rozenblat nemen het geld in ontvangst.

december 2016 - maart 2017

Rozenblat vertelt Katerina dat er problemen zijn om hun wetsvoorstel door het parlement te krijgen. De politicus biedt Katerina aan niet op de wetten te wachten maar om al een onderneming te starten zodat amber kan worden gedolven in samenwerking met een overheidsbedrijf.

Katerina stemt in en registreert begin 2017 haar bedrijf. De parlementariër zegt haar een vijfjarig contract te kunnen bezorgen met het overheidsbedrijf: 60 procent van de amber gaat naar de staat en 40 procent gaat naar Katerina's bedrijf. De opbrengst daarvan zou onderling worden verdeeld en op een offshore bankrekening worden gestort die Katerina moet opzetten.

maart - mei 2017

Het staatsagentschap voor bossen wijst land in de regio Zhytomyr toe voor de amberdelving. Maar het blijkt dat er al toezeggingen aan andere bedrijven zijn gedaan. Rozenblat overtuigt Katerina dat hij in ruil voor een bepaalde 'aanmoediging' de juiste personen binnen de rechterlijke macht kan beïnvloeden om de andere toezeggingen teniet te doen.

mei - juni 2017

Omdat het niet lukt een contract te sluiten tussen Katerina's onderneming en het staatsbedrijf, biedt Rozenblat haar een zogenoemd turn key-project aan. Hiervoor moet een voorschot worden betaald van tussen de 200.000 en 250.000 dollar. Daarmee zou een stuk land van 30 hectare worden gekocht waar amber kan worden gedolven. Wel moeten hiervoor lokale ambtenaren en medewerkers van de staatsdienst voor geologie en minerale grondstoffen worden gepaaid.

maart - juni 2017

Rozenblat biedt Katerina aan om illegaal gedolven amber aan te kopen via een Schots offshore-bedrijf dat de stenen in Polen zou hebben gekocht. Bij de afspraak wordt ook de partner van een andere parlementariër betrokken. Bij een huiszoeking wordt kort daarop inderdaad honderd kilo amberstenen aangetroffen.

juni - juli 2017

Als NABU de videobeelden van de gesprekken tussen Katerina en Rozenblat vorige zomer openbaar maakt, blijft hij op vrije voeten. Als parlementariër geniet hij immuniteit. Die wordt door het parlement weliswaar gedeeltelijk opgeheven zodat het gerechtelijk onderzoek kan doorgaan, maar zijn collega's stemmen tegen zijn arrestatie.

Wel wordt hij door zijn fractie, de partij van de Oekraïense president Petro Porosjenko, geroyeerd. Zijn parlementszetel mag hij echter behouden. Hij bezet die tot op de dag van vandaag als onafhankelijk parlementslid.

Afgelopen najaar tracht Rozenblat met een diplomatiek paspoort naar Duitsland te vliegen. Volgens NABU met mogelijk belastend bewijsmateriaal. Hij moet vervolgens een enkelband dragen. Begin deze maand mag hij deze weer afdoen, in afwachting van de aanklacht. Volgens NABU is het onderzoek bijna afgerond.

Tegen Nieuwsuur ontkent Rozenblat alle beschuldigingen van corruptie. Volgens hem zijn de videofragmenten uit verband geknipt en nagesynchroniseerd. Ook zou NABU verboden opsporingsmethoden hebben gebruikt. Hij en zijn lijfwacht zouden in de veronderstelling zijn geweest dat Katerina documenten overhandigde in plaats van bankbiljetten.

Rozenblat heeft zijn zaak aanhangig gemaakt bij het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Borislav Rozenblat ontkent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl