Aangepast

Drie oud-premiers over Ruud Lubbers

"Ik leerde hem kennen als een man die hartelijk was, die openstond voor overleg met wederzijds respect." Zo typeert Wim Kok de man met wie hij intensief samenwerkte toen hij vicepremier was in het kabinet Lubbers-III.

Oud-premier en partijgenoot Jan Peter Balkenende benadrukt dat Lubbers veel betekend heeft voor Nederland en zijn partij. "Hij was een premier die enorme betekenis had in de beginjaren van het CDA. Een no-nonsense-politicus, iemand die wist wat er gedaan moest worden."

Dries van Agt was Lubbers' voorganger. "Het eerste wat opviel vanaf dag één, toen ik met hem te maken kreeg, was het niveau van zijn intelligentie. Die was opmerkelijk hoog. Hier zitten ook een aantal slimme mensen aan tafel, maar ik kwam niet tot zijn niveau."

De Nieuwsuur uitzending over het overlijden van Ruud Lubbers

Ook premier Rutte reageerde vandaag op het overlijden. "Als premier van mijn jeugd loodste hij ons land door de moeilijke jaren '80."

Rutte: Lubbers was de premier van mijn jeugd

Lubbers oogstte lof voor zijn aanpak van de oliecrisis, maar had ook de reputatie hard te zijn, vanwege de strenge bezuinigingen onder zijn leiding werden doorgevoerd. Ook er was kritiek op hem vanwege de komst van Amerikaanse kruisraketten naar Nederland.

'Soms onnavolgbaar, maar ook de man die altijd een oplossing wist'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl