De bodylove campaign
Aangepast

Dikke vrouwen komen in opstand tegen stigma

  • Marloes Elings

    Redacteur

  • Marloes Elings

    Redacteur

Als het over overgewicht gaat, is het eigenlijk nooit goed nieuws. Het gaat dan over de obesitas-epidemie, over grote aantallen maagverkleiningen en over de kosten in de zorg. Dun zijn is de norm, en als je dik bent, kun je beter afvallen. De dieetindustrie is dan ook een miljardenbusiness.

Maar er ontstaat langzaam maar zeker een tegenbeweging. Van voornamelijk vrouwen die in opstand komen tegen het negatieve beeld dat er is van dikke mensen. Zij willen de diversiteit van de mens vieren, in alle verschijningsvormen. Vrouwen die dik zijn en gelukkig.

"Deze vrouwen zijn trots op hun lijf. En we hebben niet allemaal standaard een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten", zegt blogger en boegbeeld Hermina de Vries.

'Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat diëten geen zin hebben'

"Ik voel me hartstikke gezond", zegt De Vries. Veel gezonder dan in de tijd dat ze het ene na het andere dieet volgde. Ze begon al met lijnen toen ze nog op de basisschool zat. "En ik werd alleen maar zwaarder, kreeg een halve eetstoornis en ontwikkelde een waardeloos zelfbeeld."

Toen ze hoorde over de Fat Pride in de Verenigde Staten en de Fat Acceptance-beweging in Engeland besloot ze te gaan bloggen. "Want de overheid zegt dat je moet lijnen. En bij artsen is het erin geramd dat dun gelijk staat aan gezond. Terwijl uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat diëten geen zin hebben. In Nederland hoorde ik daar niets over, daarom ben ik met mijn blog begonnen."

Dikke dames willen gehoord worden, en niet alleen maar worden gezien als een bijzonder type of probleemgeval.

Blogger Annemarie Timmerman

Ook Annemarie Timmerman blogt. En ze organiseert regelmatig Shoot the Diva Days: een dag waarop dikke mensen gefotografeerd kunnen worden. "Door die foto's zien vrouwen dat ze trots mogen zijn op hun lijf. Dat ze ertoe doen. Veel vrouwen zijn verbaasd. Ze hebben vaak een heel negatief zelfbeeld. Ik wil dat beeld positief beïnvloeden."

Timmerman wil ook de maatschappij positief beïnvloeden. "Want die ziet dikke mensen niet staan. Ik ben geen activist, maar snap waarom dikke dames steeds vaker op de barricades gaan staan. Zij willen gehoord worden, en niet alleen maar worden gezien als een bijzonder type. Of een probleemgeval."

Bewegen en gezond eten zijn veel belangrijker dan je alleen focussen op gewichtsverlies.

Yogadocente Colette Edelenbosch

Yogadocente Colette Edelenbosch is ook dik en geeft yogales aan dikke mensen. "Yoga staat voor slanke, blanke jonge vrouwen. In de tijd dat ik heel erg bezig was om mijn eigen lichaam te accepteren, bedacht ik hoe het zou zijn om yogalerares te worden. Ik merkte dat ik prima mee kon komen in de les, maar dat ik soms moest puzzelen met mijn lijf. Die ervaringen wilde ik delen", zegt Edelenbosch.

Edelenbosch haar ogen gingen open toen ze het boek Health at Every Size las van de Amerikaanse Linda Bacon. "Een bijbel voor veel dikke mensen die nu op de barricades staan. Bacon beweert dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat diëten effect hebben. Dat door afvallen je lijf zelfs in verzet komt. En dat bewegen en gezond eten veel belangrijker zijn dan je alleen te focussen op gewichtsverlies. Dat soort dingen had ik nooit eerder gehoord."

Buikvet maakt je ziek, heupvet niet.

Hoogleraar Liesbeth van Rossum

Hoogleraar Liesbeth van Rossum juicht de dikke actievoerders toe. Al vindt ze dat niemand mag voorbijgaan aan het feit dat obesitas een sterke risicofactor is voor diabetes, depressie, hart- en vaatziekten en kanker. "Dikke mensen hebben een sterk verhoogde kans op deze ziektes. Maar vooral als het vet op de buik zit. Buikvet maakt je ziek, heupvet niet."

Het stigma dat dikke mensen gewoon minder moeten gaan eten en meer bewegen, is volgens Van Rossum niet goed. "Het is niet eigen schuld dikke bult. Sommigen hebben een genetische afwijking en kunnen daardoor niet afvallen. Dan heeft het echt geen zin om te zeggen: eet minder."

Meer begrip voor deze mensen zou hen helpen, vindt Van Rossum. "Uit onderzoek blijkt dat dikke mensen die zich gediscrimineerd voelen vanwege hun gewicht, een hoger cortisolgehalte hebben. Dat geeft snacktrek en stuurt dat vet rechtstreeks richting de buikstreek. Dus als dat stigma minder wordt, help je dikke mensen echt."

Dikke vrouwen komen in opstand tegen stigma

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl