Rode cijfers op de beursvloer: vorige week begonnen de koersen opeens te dalen. Eerst in New York en daarna wereldwijd. En die koersval lijkt niet te stoppen. Ook gisteren zakte de Amsterdamse AEX-index 1,5 procent.
Volgens top-econoom Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank, is er geen reden voor paniek. "Die afname voor de beurskoers is best wel gezond. Het ging al een heel lange tijd omhoog en nu zakt het wat af."
Maar wat betekent het nu voor de echte economie? "Op onze economische groei zal het op korte termijn geen invloed hebben. De economie op lange termijn is een ander verhaal. Maar laten we het eens vertalen naar het leven van individuen", zegt Baarsma.
"Als die bewegingen op de beurs ons iets moeten leren, dan is dat dat die ook in ons persoonlijke leven kunnen optreden. Wees daar weerbaar voor." Volgens Baarsma is het daarom belangrijk om inzicht te hebben in je eigen financiële situatie.
Veranderingen gaan steeds sneller
Volgens haar hadden veel mensen voor de crisis de verwachting dat ze hun huis voor een goede prijs konden verkopen, dat ze de zekerheid hadden van een vaste baan en dat het met hun pensioen wel goed zat.
"Dat bleek toen ineens allemaal heel anders te zijn. Ik hoop dat de bewegingen op de beurzen mensen bewust maakt van het feit dat veranderingen steeds sneller gaan. Het gaat niet alleen maar omhoog, het kan ook naar beneden."
We moeten ons bewust zijn van onze eigen verantwoordelijkheid voor onze financiële zelfredzaamheid, aldus Baarsma. "Je moet weten wat je wilt, bijvoorbeeld een huis kopen of wat eerder stoppen met werken. En je moet weten wat je middelen zijn. Zit daar een gat tussen dan kan sparen of beleggen een optie zijn. Maar bijvoorbeeld ook meer uren werken."